Klassiek & architectuur 2019

Zondag 22 september 2019 (dag van de architectuur) i.s.m. Vlaams Architectuurinstituut

Locatie: Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur, UGent, Jozef Platteaustraat 22, Gent

Architecten: OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Musici: SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

Programma: Music for birds

Zondag 13 oktober 2019

Locatie: Stedelijk Lyceum Topsport, Edegemsesteenweg 100, 2610 Wilrijk

Architecten: Compagnie O – Francis Catteeuw

Musici: ChampdAction

Programma: Having Never written so many notes met creaties door Serge Verstockt en Tsubasa Hori

Zondag 27 oktober 2019

Locatie: Julianus Shopping Center, Clarissenstraat 41, Tongeren

(Textiel)architect: Nomad Concept – Amandus Van Quallie

Musici: Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claesen

Programma: ‘Songs for a better world’

Zondag 17 november 2019

Locatie: Abdij Roosenberg, Oude Heerweg-Heide 3, Waasmunster

Architect: Dom Hans Van der Laan

Musici: Goeyvaerts Strijktrio

Programma: Spiritual Lab – Giovanni Scelsi en Hildegard van Bingen

 

DOMINGO – Natuurwandeling en zuiders concert voor het hele gezin

Zondag 26 mei 2019 – 10 u. start aan het Zwaluwnest voor een wandeling in Hof ter Linden begeleid door natuurgids Frank Buysse.

11:30 u. concert in de Sint-Antoniuskerk door het ensemble Duo A Ccordes (Veronique De Raedemaeker (viool) en Kajetan Kubala (accordeon) met een vurig Zuiders programma van klassieke muziek uit Spanje en Zuid-Amerika.

Tijdens het concert is er kinderopvang voor de kinderen in het Zwaluwnest

Neerdorpen Klassiek! 2018-19

Donderdag 27 september 2018 om 20:15 uur: Kiyotaka Izumi, Zaal Da Capo, Hove: Sprookjesachtige romantiek.

Kiyotaka Izumi schreef zelf twee transcripties voor piano solo van Peter Tsjaikovsky’s orkestwerken ‘Hamlet’ en ‘Doornroosje’. Een primeur! Hij vult het programma aan met fijngevoelige uitvoeringen van romantische topwerken van Frederic Chopin. 15 preludes, een nocturne en een Polonaise.

Donderdag 25 oktober 2018 om 20:15 uur: Hendrickje Van Kerckhove, sopraan en Nicolas Callot, piano, Sint-Antoniuskerk te Edegem: Mortelmans 150!

Sopraan Hendrickje Van Kerckhove veroverde ondertussen vele internationale podia. Nicolas Callot kent u onder meer als lid van het pianoduo en als fijnbesnaard liedbegeleider. Ze vinden elkaar in hun liefde voor de liederen van Edvard Grieg, Robert Schumann en onze Lodewijk Mortelmans, die dit jaar 150 wordt.

Donderdag 29 november 2018 om 20:15 uur: Kasper Nowak, cello en Christia Hudziy, piano, Kerk Onze Lieve-Vrouw geboorte, Lint: Prachtige sonates door twee jonge toptalenten.

Kacper wordt beschouwd als een van de grote beloftes van zijn generatie. Hij vertolkt elke noot met de hoogste vorm van muzikale artisticiteit en beheerste virtuositeit. Voor sonates van Brahms, Martinu en Schnittke wordt hij begeleid door de veel bekroonde Oekraïense pianiste Christia Hudziy, die vaste pianobegeleidster is aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Donderdag 31 januari 2019 om 20:15 uur: Ensemble Revue Blanche en vertelster Katharina Smets, Cultureel Centrum ’t Aambeeld, Aartselaar: Misia.

Misia is een muzikale vertelling rond het leven van Misia Sert, de koningin van de Parijse salons. Aan de hand van de muziek van o.a. Satie, Poulenc en Stravinsky en de narratieve soundtrack van Katharina Smets worden echte en fictieve verhaallijnen verweven tot een unieke kroniek, waarin de realiteit vaak vreemder blijkt dan fictie.

Donderdag 28 februari 2019 om 20:15 uur: Annelien Van Wauwe, klarinet en Lucas Blondeel, piano, Heilig Kruiskerk, Mortsel: 100 jaar Weinberg!

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe wordt beschouwd als een van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie. Ze speelt muziek van Schumann, Berg en de jarige Weinberg en wordt hierbij begeleid door de inspirerende pianist Lucas Blondeel.

Donderdag 28 maart 2019 om 20:15 uur: Tetracelli cellokwartet, Altena kapel Kontich: Componisten van het grote scherm.

Tetracelli bestaat uit vier professionele musici die het wagen de vaak onderschatte filmmuziek aan het publiek voor te stellen. Rota en Herrmann zijn wel bekend voor hun samenwerking met Fellini en Hitchcock. Maar ook Piazzolla schreef verrukkelijke filmmuziek.

Donderdag 25 april 2019 om 20:15 uur: Boho 4 strijkkwartet, Sint-Jacobuskerk, Borsbeek.

Boho4 staat bekend om haar eclectische stijl en de grote diversiteit in haar aanbod. Het kwartet gaat volop voor het openbreken van plat gespeelde concertprogramma’s en experimenteert met alternatieve concertformats. Ze bewijzen dat met muziek van Mozart, Shostakovitch, Stravinsky en Haydn.

Neerdorpen Klassiek! is een cyclus klassieke concerten, die van eind september tot eind maart wordt georganiseerd op verschillende locaties in de Neerdorpen (d.i. de streek tussen Mortsel en Lier). De eerste reeks liep van september 2006 tot april 2007 en had plaats in drie deelnemende gemeenten: Edegem, Hove en Boechout. Elke gemeente nam twee concerten voor haar rekening. De locaties voor deze concerten werden in onderling overleg tussen de deelnemende gemeenten en Orfeoproducties afgesproken. De locaties kunnen minimum 200 toeschouwers ontvangen en zijn akoestisch geschikt. Orfeoproducties zorgt telkens voor de programmatie, contacteert de musici, produceert de concerten en coördineert de marketing, de P.R. en de publiciteit. De gemeenten zorgen voor de betaling van de artiesten, de verdeling van de publiciteit (affiches en flyers), de beschikbaarheid/geschiktheid van de locaties en technische ondersteuning.