De Zuidrand Klassiek! 2021-22

Programma:

Donderdag 23 september 2021 om 20:15 uur: ‘Trumpet for all ages’ – Heilig Kruiskerk, Mortsel: Het koperensemble van Simon Van Hoecke,

Simon Van Hoecke (1982) is naast 1ste solist trompet aan het Orchestre Philharmonique du Luxembourg ook docent trompet aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. Samen met enkele van zijn leerlingen en oud-leerlingen laat hij u het veelzijdige idioom van de trompet ontdekken in muziek van Gabrieli tot Gershwin.  Ontmoet de jongere en minder jongere krakken van de trompetwereld, kom meer te weten over de geschiedenis van het instrument en maak bovendien kennis met alle aanverwante instrumenten zoals cornet, bugel, ruiterijtrompet en de verschillende piccolotrompetten in dit toegankelijke en leerrijke concertprogramma.

 

Donderdag 4 november 2021 om 20:15 uur: ‘Oostenrijkse Classicisme, Russische Romantiek en Deense volksmuziek’ door het Desguin Strijkkwartet in de kerk van O.L.V.-geboorte te Lint.

 

Het kwartet is ontstaan aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze afstudeerden met de hoogste onderscheiding. Kort daarop werd het kwartet geselecteerd voor het Orpheus Instituut voor kamermuziek in Gent en momenteel is het lid van de prestigieuze Pro Quartet Academy in Parijs. Onlangs nog werd Desguin Kwartet door Klara verkozen tot Supernova 2020. Ze spelen voor ons strikkwartetten van Haydn, Rachmaninov en Deense traditionals bewerkt voor strijkkwartet.

Donderdag 25 november 2021 om 20:15 uur: ‘Folk Airs and Tunes’ door Alon Sariel, mandoline, en Vincent L’hermet, accordeon, in de Sint-Jacobuskerk te Borsbeek.

 

De Israëlische mandolinespeler Alon Sariel en de Franse accordeonist Vincent L’hermet nemen ons mee op reis door verschillende tradities en culturen van Europa. Hun thema is het muzikale palet van volkse kleuren die zo typerend zijn voor hun instrumenten en de speciale rol ervan in kunstmuziek. Op die manier sluiten de Spanjaarden Pablo de Sarasate en Isaac Albéniz zich aan bij de Armeense Arutjunjan of de Hongaarse Béla Bartók en melodieën uit Bulgarije, U zal merken dat de mandoline en de accordeon ook een plaats verdienen op het klassieke concertpodium.

 

Donderdag 27 januari 2022 om 20:15 uur: ‘Viva l’Opera’: Tenor Denzil Delaere, contralto Sarah Laulan en pianiste Veronika Iltchenko in de kapel van het Cultuurhuis Altena te Kontich.

 

De solisten van VIVA! Opera maken in seizoen 2021-2 hun opwachting in verschillende operahuizen in Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Chili, China. Twee van hen treden bij ons op begeleid door de pianiste Veronika Iltchenko.

Denzil Delaere zong al in le Grand Théâtre de Genève en doet met de Nederlandse Reis Opera 12 steden aan, met opvoeringen van Bruid te koop, (Bedrich Smetana). Verder zingt hij in de Mattheuspassion van Bach o.a. in het Concertgebouw Amsterdam.

Sarah Laulan, contralto, zingt o.a. binnenkort in de Berliner Philarmoniker. In Frankrijk staan verschillende uitvoeringen op het programma in productie van de Philharmonie de Paris.

 

Donderdag 24 februari 2022 om 20:15 uur: ‘Het jonge Genie’ door The Grand String Trio in de zaal Da Capo te Hove!

 

‘The Grand String Trio’ is ontstaan door een nauwe samenwerking met het mooie hotel ‘The Grand’, gelegen op de kliffen van Folkestone, met zicht op het Kanaal en aan de horizon Frankrijk. Het Trio werd opgericht door Christoph Bunzendahl, Duits cellist en organisator van de Grand Chamber Music Series. Hun eerste concert brachten zij dan ook in The Grand, enkele jaren terug. Sindsdien concerteerden ze al op verschillende podia in de UK, België, Nederland en Duitsland.

Ze brengen strijktrio’s van Schubert, van Beethoven en Dohnanyi uit de tijd van deze meesters nog jong en niet beroemd waren.

 

 

Donderdag 31 maart 2022 om 20:15 uur: ‘Weens sentiment en Hongaarse passie’: het pianoduo Vermeulen-Peeters brengt werk voor piano vierhandig van Johannes Brahms in de Sint-Leonarduskerk te Aartselaar.

Het vierhandig samenspel behoort tot een van de delicaatste kamermuziekgenres. Het vereist een absolute eensgezindheid qua toucher, timing, emoties en interpretatie tout court. Vermeulen en Peeters hebben via de talloze cd-opnames samen met Schubert een jarenlange, boeiende weg afgelegd. Na de opname van vijf cd’s met de muziek voor piano vierhandig van Franz Schubert werd het pianoduo Jan Vermeulen-Veerle Peeters internationaal met lof overladen.

Inmiddels starten ze een nieuw project met de muziek voor piano vierhandig van een volgende grootmeester uit de romantiek: Johannes Brahms.

 

Donderdag 28 april 2022 om 20:15 uur: De sopraan Emma Posman en pianist Bert De Rycke brengen liederen van Robert Schumann en Franz Schubert, maar ook opera-aria’s van Bizet, Massenet en Mozart in de Sint-Antoniuskerk te Edegem.

 

De sopraan Emma Posman stond in de zomer van 2018 als koningin van de nacht op de bühne van de Salzburger Festspiele, wat haar onmiddellijk internationale aandacht opleverde. Ze speelde de rol vervolgens in verschillende groet operahuizen (München, Berlijn, Hannover). Dat jaar ontving ze ook de prijs van de Belgische Muziekpers.

 

Naast opera stelt haar hybride stem haar in de mogelijkheid in meerdere sopraanvakken te worden gecast. Zowel in belcanto als in Mozartpartijen of in lichtere rollen uit het Duitse romantische repertoire. Dit toont ze zeker in het concert dat voor de pauze bestaat uit prachtige liederen van Schubert en Schumann; na de pauze vervolgt met opera-aria’s van o.a. Massenet, Bizet en Rossini. Ze wordt vakkundig begeleidt door pianist Bert De Rycke.

 

 

Info en reservaties

 

Via Orfeoproducties: info@orfeo.be of tel. 03/4491687

De reservatie is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Tickets kosten 14 Euro, 5 Euro voor -26.
Een abonnement kost 70 euro.

 

Verdere info via www.orfeo.be.

 

Zuidrand Klassiek! (voorheen Neerdorpen Klassiek!) is een cyclus klassieke concerten, die van eind september tot eind maart wordt georganiseerd op verschillende locaties in de Antwerpse Zuidrand. De eerste reeks liep van september 2006 tot april 2007 en had plaats in drie deelnemende gemeenten: Edegem, Hove en Boechout. Elke gemeente nam twee concerten voor haar rekening. De locaties voor deze concerten werden in onderling overleg tussen de deelnemende gemeenten en Orfeoproducties afgesproken. De locaties kunnen minimum 200 toeschouwers ontvangen en zijn akoestisch geschikt. Orfeoproducties zorgt telkens voor de programmatie, contacteert de musici, produceert de concerten en coördineert de marketing, de P.R. en de publiciteit. De gemeenten zorgen voor de betaling van de artiesten, de verdeling van de publiciteit (affiches en flyers), de beschikbaarheid/geschiktheid van de locaties en technische ondersteuning. Ondertussen is de samenwerking uitgegroeid tot zeven gemeenten: Edegem, Hove, Boechout, Kontich, Borsbeek, Aartselaar, Mortsel en Lint binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband Zuidrand. Artistiek zijn er volgende prioriteiten:

  1. Voorkeur voor gerenommeerde musici van eigen streek, die een internationale carrière maken en op die manier de kans krijgen ook eens voor eigen publiek op te treden.
  2. De reeks vormt een homogeen programma. Dit kan verschillende vormen aannemen: zo hebben de concerten een bepaald thema of er wordt een specifiek instrument belicht of speelt men werken uit een bepaalde periode uit de muziekgeschiedenis.
  3. Ervaren musici en beloftevolle jongeren musiceren samen zodat de jonge muzikanten een podium wordt aangereikt.