Skip to main content

Zuidrand Klassiek!

Zuidrand Klassiek! is een cyclus klassieke concerten, die van eind september tot eind april wordt georganiseerd op verschillende locaties in de Antwerpse Zuidrand. De eerste reeks liep van september 2006 tot april 2007 en had plaats in drie deelnemende gemeenten: Edegem, Hove en Boechout. Ondertussen is de samenwerking uitgegroeid tot zeven gemeenten: Edegem, Hove, Boechout, Kontich, Borsbeek, Aartselaar, Mortsel en Lint binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband Zuidrand.

Orfeoproducties zorgt telkens voor de programmatie, contacteert de musici, produceert de concerten en coördineert de marketing, de P.R. en de publiciteit.

Jaargang 2024-25

Het programma voor de negentiende jaargang van Zuidrand Klassiek is bekend!

Donderdag 26 september 2024: Kiyotaka Izumi, pianorecital ‘Les Saisons’ in de Sint-Benedictuskerk te Mortsel

‘De seizoenen’ is een erg populair thema bij de klassieke componisten. Denk maar aan het oratorium ‘Die Jahreszeiten’ van Josef Haydn, aan de pianosuite ‘Les Saisons” van Peter Tsjaikovski een uiteraard aan het iconische “Quattro Stagioni’ van Antonio Vivaldi. Ook vele Franse componisten vonden hun inspiratie in de natuur. Pianist Kiyotaka Izumi stelde een programma samen met werken van Franse romantische componisten zoals onder meer Claude Debussy, Maurice Ravel en Gabriel Fauré.

Donderdag 24 oktober 2024:  Waelrant Camerata ‘Time is moving’ in de Heilige Familiekerk te Edegem

Camerata Waelrant is een selecte groep van ongeveer 24 topzangers uit de jeugd- en kamerkoren van Waelrant. Dit ensemble heeft ruime ervaring op nationale en internationale podia. Onder leiding van Marleen De Boo gaan ze op zoek naar nieuwe uitdagingen. Voor dit programma laten ze zich inspireren door  door het thema ’tijd’. Het werd muziek die ons doet stilstaan bij het verleden en herinneringen oproept, maar ook tijdloze aspecten belicht.

Componisten als Narverud, Uusberg en Forbes komen aan bod.

Donderdag 28 november 2024: Toon Fret, dwarsfluit en Veronika Ilchenko, piano ‘Die Welt von Gestern’ in het Cultuurhuis Altena  te Kontich

Fluitist Toon Fret en pianiste Veronika Ilchenko vormen reeds een bijzonder duo sinds 2010. Ze delen hun passie voor hun instrument en zijn regelmatig te zien op internationale podia.

“Die Welt van Gestern” biedt een gevarieerd beeld van 75 jaar Duitse en Oostenrijkse muziek met werk van componisten, die stilistisch sterk van elkaar verschillen: Schumann, Reinecke, Niermann en Zemlinsky.

De pers: “Ze weten het eentonige karakter van fluitmuziek volledig weg te spelen. et superieure samenspel, de zuivere intonatie en gestileerde timbreverkleuringen van Fret zijn bepalend”

Donderdag 30 januari 2025: Korpus Hoornkwartet,’ Eclips’ in de  Sint-Jacobuskerk te Borsbeek

Het Korpus Kwartet brengt vier docenten hoorn van verschillende Belgische conservatoria samen. Het kwartet streeft ernaar om de hoorn op een verrassende manier centraal te stellen. In hun nieue programma ‘Eclips’ onder zoeket het kwartet de fascinerende werking tussen licht en donker. met Jeroen Billiet als solist presenteren ze contrasterende werken van o.a. Schumann en Shostakovitch, die het publiek meenemen naar de helderste en donkerste plekken van het heelal. In de schemerzone ontdekken ze een arrangement van ‘L’ Ascension’ van Olivier Messiaen.

Donderdag 27 februari 2025: Susato pianotrio ‘Een Romantische Reis’ in de kerk van O.L.V.-geboorte te Lint

Het programma ‘Een Romantische reis’ van dit jonge pianotrio biedt een,avond vol gepassioneerde en suggestieve muziek van illustere componisten uit de romantische periode.De werken van Robert Schumann, Fanny Mendelssohn en Johannes Brahms blijven het publiek betoveren door hun emotionele diepgang en expressieve schoonheid.

Donderdag 27 maart 2025: Guido De Neve, viool ‘De geschiedenis van de viool’, Zaal Da Capo, Hove.

De gepassioneerde violist en docent Guido De Neve wordt fel gewaardeerd voor zijn onderzoek en restauratie van onuitgegeven manuscripten en zijn passie om zijn ervaring en kennis door te geven aan jonge musici. Hij bespeelt op dit concert drie verschillende violen: een barokviool, een romantische viool en een moderne viool. Op elk van deze instrumenten wordt de passende muziek uitgevoerd.

Dinsdag 29 april 2025: Klarinetkwartet Roeland Hendrikx, in de Sint Leonarduskerk te Aartselaar.

In 2015 richtte Roeland Hendrikx zijn eigen kamermuziekensemble op voor de uitvoering van het repertoire voor klarinet, piano en strijkers. In het programma ‘Souvenir de Voyage’ speelt het kwartet werk van Mozart, Kokai en Penderecki. Het wordt een reis naar Mannheim, Boedapest en Krakau,vol met hoogtepunten uit het repertoire voor kamermuziek.

Info en reservaties

Via Orfeoproducties: info@orfeo.be of tel. 03 449 16 87

De reservatie is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Tickets kosten 16, € 5 voor -26.
Een abonnement kost 80.

U kan het abonnement betalen op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Het abonnement wordt u dan in de loop van de maand augustus overgemaakt.

U kan ook tickets kopen aan de kassa.

Alle concerten beginnen om 20:15 uur.

Programma 2024-25

Voorbije concerten

28 maart 2024

Trio Gilu: Saudades of the future