De concerteeks van zeven kamermuziekconcerten in de Antwerpse Zuidrand heet nu Zuidrand Klassiek!  (voorheen Neerdorpen Klassiek!). Aan de bestaande formule wijzigt niets. Het nieuwe programma van deze succesrijke reeks! 2020-21 is bekend:

Donderdag 1 oktober 2020 om 20:15 uur: Vier laureaten van de Steinway Pianowedstrijd, die jonge toptalenten van 13 tot 18 jaar bekroont, stellen zich voor aan het publiek in de kerk van de Heilige Familie te Edegem.

Uitgesteld! Nieuwe datum donderdag 17 juni 2021! Donderdag 29 oktober 2020 om 20:15 uur: Elise Caluwaerts (sopraan) en Leen Van der Roost (harp) brengen ‘L’heure exquise’ een recital met de mooiste liederen uit de Belle Epoque van Strauss, Hahn en Duparc in de Sint-Leonarduskerk te Aartselaar.

Uitgesteld! Nieuwe datum dinsdag 18 mei 2021 om 20:15 uur: Het Flute Quartet ASO, bestaande uit leden van het Antwerp Symphony Orchestra, brengen werk van o.a. Cimarosa, Copland en Mozart in de Sint-Jacobuskerk te Borsbeek.

Donderdag 28 januari 2021 om 20:15 uur: Het Duo Calavadoré bestaande uit Arno Bornkamp (saxofoon) en Jan Lust (piano) speelt een programma rond de figuur van architect Victor Horta in het cultuurhuis Altena (kapel) te Kontich

Het aangekondigde concert van 20:15 u. op 25/2/2021 is uitverkocht! Er is een bijkomend concert om 17:00 uur!

Donderdag 25 februari 2021 om 17:00 uur in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-geboorte te Lint: ‘Er was eens … Beethoven’.  Het Ensor Strijkkwartet speelt enkele hoogtepunten uit het oeuvre van Beethoven en combineert dit met een keuze uit de sprookjes van de gebroeders Grimm verteld door Jan Decleir.

Het aangekondigde concert van 20:15 u. op 25/2/2021 is uitverkocht!

Donderdag 25 maart 2021 om 20:15 uur in de Heilig-Kruiskerk te Mortsel: Jaarlijks kronen ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld twee Belgische kamermuziekensembles tot Supernova’. Het Ensembl’Arenski bestaande uit Claire Dassesse (viool), Aurore Dassesse (cello) en Stephanie Proot (piano), was één van de laureaten.

Donderdag 22 april 2021 om 20:15 uur: Solorecital met muziek van de Hongaarse 19de-eeuwse componist Johann Kaspar Mertz door gitariste Raphaella Smits in de zaal Da Capo te Hove.

 

Dit was Neerdorpen klassiek! 2019-2020

Donderdag 26 september 2019 om 20:15 uur: Young Woodwind Trio in de Sint-Antoniuskerk te Edegem      

Young Woodwind Trio Antwerp ontstond in 2017 aan het conservatorium van Antwerpen, toen Balder Dendievel (hobo), Anne Fuhrmann (klarinet) en Jappe Dendievel (fagot) zich verenigden in de cursus kamermuziek. Al snel sloeg de muzikale vonk over en beslisten ze een vast ensemble te vormen. Ontluikend toptalent!

 

Donderdag 24 oktober 2019 om 20:15 uur: Roel Dieltiens – 300 jaar cello in 80 minuten in de zaal Da Capo te Hove

De internationaal bekende cellovirtuoos Roel Dieltiens neemt de luisteraars mee op een mooie en verrassende reis doorheen de muziekwereld. Op zowel barok- als moderne cello speelt hij een rijk gevarieerd programma. Met zijn ontspannen welbespraaktheid vertelt hij honderduit over de cello, over de ontwikkelingen en over muziek natuurlijk. Losjes maar met veel kennis van zaken.

 

Donderdag 28 november 2019 om 20:15 uur: Arbanassi Strings – De seizoenen – Vivaldi versus Pïazzolla in de Sint-Leonarduskerk te Aartselaar.

Al 10 jaar organiseert Julita Fasseva in het museumdorp Arbanassi in de nabijheid van haar geboortestad in Bulgarije een kamermuziekfestival ‘Arbanassi Summer Music’. Tijdens deze festivals ontstond een internationaal ensemble van bevriende topmusici. Ze combineren de vier seizoenen van Antonio Vivaldi uit Venetië met de vier seizoenen uit Buenos Aires van Astor Piazzolla.

 

Donderdag 30 januari 2020 om 20:15 uur: Chin Cheng Lin, solorecital marimba in het Cultuurhuis Altena (kapel) te Kontich.

Chin Cheng Lin weet als geen ander de toeschouwer onder te dompelen in het gehele klankspectrum van de marimba. Met 2, 4 of 6 stokken. Lin kan alle akkoorden aan zoals een pianist dit kan. Dit bewees hij opnieuw tijdens een grandioos concert in Carnegie Hall NY. Hij speelt zowel eigen werk, als een stuk van de Japanse componist Toshi Ichiyanagi en werk van Claude Debussy.

Donderdag 20 februari 2020 om 20:15uur: Taurus strijkkwartet: strijkkwartetten van Beethoven in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-geboorte te Lint.

2020 is het 250 jaar gelden dat Ludwig van Beethoven in Bonn werd geboren. Een reden om deze componist in dit Beethovenjaar te programmeren met strijkkwartetten, een genre waarvoor hij op verschillende fasen van zijn ontwikkeling op kenmerkende wijze heeft bijgedragen. Het befaamde Taurus strijkkwartet zijn de ideale gasten om samen deze verjaardag te vieren.

 

Donderdag 26 maart 2020 om 20:15 uur: Sopraan Emma Posman, recital met liederen en opera-aria’s in de Sint-Jacobuskerk te Borsbeek.

De Belgische sopraan Emma Posman behaalde met ‘grootste onderscheiding’ haar Master’s Voice aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Emma Posman, die grote affiniteit heeft met het Lied-repertoire, vormt samen met pianist Bert De Rycke een veelgevraagd duo.

 

Donderdag 7 mei 2020 om 20:15 uur: de eerste laureaat van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours Utrecht met een recital met pianomuziek van Franz Liszt in de Marc Liebrecht Schouwburg te Mortsel.

Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours wordt sinds 1986 elke drie jaar in Utrecht gehouden. In deze periode is het evenement een van de bekendste en meest prestigieuze muziekconcoursen ter wereld geworden. Het Concours, geheel gewijd aan de pianomuziek van Franz Liszt, staat bekend om zijn professionele en zorgvuldige ondersteuning van jonge musici.

Info en reservaties

Via Orfeoproducties: info@orfeo.be of tel. 03/4491687

De reservatie is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Tickets kosten 14 Euro, 5 Euro voor -26.
Een abonnement kost 70 euro.

 

Neerdorpen Klassiek! is een cyclus klassieke concerten, die van eind september tot eind maart wordt georganiseerd op verschillende locaties in de Neerdorpen (d.i. de streek tussen Mortsel en Lier). De eerste reeks liep van september 2006 tot april 2007 en had plaats in drie deelnemende gemeenten: Edegem, Hove en Boechout. Elke gemeente nam twee concerten voor haar rekening. De locaties voor deze concerten werden in onderling overleg tussen de deelnemende gemeenten en Orfeoproducties afgesproken. De locaties kunnen minimum 200 toeschouwers ontvangen en zijn akoestisch geschikt. Orfeoproducties zorgt telkens voor de programmatie, contacteert de musici, produceert de concerten en coördineert de marketing, de P.R. en de publiciteit. De gemeenten zorgen voor de betaling van de artiesten, de verdeling van de publiciteit (affiches en flyers), de beschikbaarheid/geschiktheid van de locaties en technische ondersteuning. Ondertussen is de samenwerking uitgegroeid tot zeven gemeenten: Edegem, Hove, Boechout, Kontich, Borsbeek, Aartselaar, Mortsel en Lint binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband AZURA. Artistiek zijn er volgende prioriteiten:

  1. Voorkeur voor gerenommeerde musici van eigen streek, die een internationale carrière maken en op die manier de kans krijgen ook eens voor eigen publiek op te treden.
  2. De reeks vormt een homogeen programma. Dit kan verschillende vormen aannemen: zo hebben de concerten een bepaald thema of er wordt een specifiek instrument belicht of speelt men werken uit een bepaalde periode uit de muziekgeschiedenis.
  3. Ervaren musici en beloftevolle jongeren musiceren samen zodat de jonge muzikanten een podium wordt aangereikt.