Zuidrand Klassiek! is een cyclus klassieke concerten, die van eind september tot eind april wordt georganiseerd op verschillende locaties in de Antwerpse Zuidrand. De eerste reeks liep van september 2006 tot april 2007 en had plaats in drie deelnemende gemeenten: Edegem, Hove en Boechout. Ondertussen is de samenwerking uitgegroeid tot zeven gemeenten: Edegem, Hove, Boechout, Kontich, Borsbeek, Aartselaar, Mortsel en Lint binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband Zuidrand.

Orfeoproducties zorgt telkens voor de programmatie, contacteert de musici, produceert de concerten en coördineert de marketing, de P.R. en de publiciteit.

Info en reservaties

Via Orfeoproducties: info@orfeo.be of tel. 03 449 16 87

De reservatie is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Tickets kosten 16 Euro, 5 Euro voor -26.
Een abonnement kost 80 euro.

Tickets kunnen ook betaald en afgedrukt worden via www.cultuurcentrumaartselaar.be/tickets.

U kan ook tickets kopen aan de kassa.

Alle concerten beginnen om 20:15 uur.

Zuidrand Klassiek 2023-24!

Voor de achttiende jaargang van Zuidrand Klassiek! hebben de cultuurdiensten van de zeven deelnemende gemeenten in samenwerking met Orfeoproducties opnieuw een inspirerend, hoogstaand en gevarieerd programma van klassieke kamermuziekconcerten uitgezocht.

Zoals steeds worden in het programma vaste waarden uit de Vlaamse klassieke muziekwereld afgewisseld met jonge toptalenten. Van Jos Van Immerseel tot Aries Pianotrio, winnaars van de Supernova wedstrijd van Klara in 2020. Van ervaring en klasse tot gedrevenheid en passie. Boeiende en verrassende concerten zijn het alleszins.

Ook de combinaties zijn niet altijd alledaags. Zo krijgen we gitaar en accordeon te horen met het Duo Como;  sopraan, viool en harp met het trio Gilu en een kwartet van gitaren met Mozaik Guitar Quartet. Ook het traditionele repertoire met werk van Beethoven (Jos Van Immerseel) en Schubert (Pianotrio Aries) ontbreken niet. Sonoro Strijkkwartet trekt de lijn door tot Shostakovich. De kers op de taart komt van het Collectief Arsys met Tango Sensations.

Programma:

Donderdag 18 april 2024: Duo Como in de Sint-Leonarduskerk te Aartselaar

TICKETS

De vriendschap tussen Emma en Sebastian ontstond toen ze beiden in 2016 studeerden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze besloten een officieel duo te vormen toen bleek dat ze uitblonken in hun samenspel.

Douce Joie is daardoor een kleurrijk programma waarmee ze de zoete vreugde van warme zomeravonden en de liefde voor het spelen van muziek willen overbrengen op hun publiek. Ze houden niet alleen van jazz, uitgesproken ritmes en zuiderse invloeden maar ook van lichte, elegante klassieke muziek van vroeger en nu.

Emma Wils, gitaar
Sebastian Enriques, accordeon

Programma:

Celtic Fly (Silb, Keltische muziek)

– Villa Luro (Tomas Gubitsch, Buenos Aires)

– Cinema Paradiso (Ennio Morricone, arr. Duo Como)

– Laurita (Galliano)

– Fandango (Korrontzi, Baskisch)

– Goldberg Variaties 1, 5, 6 (Bach)

– Scherzo (Rossen Balkanski)

– Laura et Astor (Galliano)

– Tangosuite III (Piazzolla)

– Douce Joie (Gus Viseur)

– Made in France (Bireli)

– Feira de Mangaio (Braziliaanse  volksmuziek)

Voorbije concerten van de jaargang 2023-24!

Donderdag 25 januari 2024: Aries Pianotrio in de Sint-Antoniuskerk te Edegem

TICKETS

Het Trio Aries, opgericht in 2018, verenigt drie Belgische muzikanten, violiste Alice Van Leuven, cellist Paul Heyman en pianist Wouter Valvekens. De carrière van het ensemble nam hoge vlucht toen het in 2020 de prestigieuze Supernova Kamermuziekwedstrijd won. De musici van Trio Aries werden individueel opgeleid aan drie wereldvermaarde instituten in Europa. De pianotrios van Schubert behoren tot de absolute hoogtepunten van de romantische muziek.

Programma:

Schubert Franz: Pianotrio in bes ‘Triosatz’ D28

Notturno in Es D.897

Schubert Franz: Pianotrio in bes D.898

allegro moderato -andante – scherzo – rondo

Het trio Aries bestaat uit :

Alice Van Leuven, viool

Paul Heyman, cello: wordt vervangen door Amy Norrington

Wouter Valvekens, piano

Donderdag 29 februari 2024: Jos Van Immerseel in de Sint-Martinuskerk te Kontich

Als één van de pioniers van de historische uitvoeringspraktijk in Vlaanderen behoeft Jos van Immerseel nog weinig introductie. Naast bespeler van historische klavierinstrumenten is hij onderzoeker, verzamelaar, docent en dirigent. Muziek in haar vele facetten staat centraal in zijn werk en leven.

Voor dit programma kruipt hij in de huid van de jonge Beethoven en speelt hij sonates en ander klavierwerk van de jonge Beethoven. Hij speelt op zijn eigen instrument, een Christopher Clarcke Hammerflügel.

Programma:

Sonate nr 10 opus 14/2 in G – 1799                                                                                              Allegro  – Andante – Scherzo, Allegro assai

Marcia funebre sulla morte d’un Eroe – 1801 (uit Sonate nr 12, opus 26)

Sonate nr 14 in cis  opus 27/2          – 1802                                                                                  Adagio sostenuto    – Allegretto – Presto Agitato

Donderdag 26 oktober 2023: Sonoro strijkkwartet in de kerk van O.L.V.-geboorte te Lint

Met meer dan 40 concerten per jaar, als ECHO Risting Stars en als prijswinnaar van de Bartók World Competition 2021 in Boedapest bewijst het Sonoro Quartet één van meest belovende en toonaangevende strijkkwartetten te zijn van hun generatie.

Met concerten in België, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Hongarije en Ierland toont het kwartet, opgericht in 2019, hun waarde in het nationale en internationale cultuurlandschap. Met repertoire van de klassieke grootmeesters tot hedendaagse componisten speelde het kwartet in tal van grote zalen.

Momenteel studeert het kwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) in Amsterdam waar ze les volgen bij gerenommeerde docenten. In oktober 2021 won het Sonoro Quartet de derde prijs en twee speciale prijzen op de Bartók World Competition for String Quartet. Ze lieten een grote indruk na op zowel het publiek als de jury. In  2022 werden ze geselecteerd als één van de 10 strijkkwartetten voor de prestigieuze wedstrijd Banff International String Quartet Competition 2022.

In 2022 werd het Sonoro Quartet, Genomineerd door Bozar Brussels, geselecteerd als ECHO Rising Stars. Als deel hiervan touren ze met 17 concerten in de meest prestigieuze zalen van Europa.

Hoogtepunten in het seizoen 2023 en 2024 zijn onder andere concerttournees in Ierland en Nieuw- Zeeland, waar ze meer dan 11 concerten zullen spelen in de meest gerenommeerde concertzalen. In 2023 maakt het Sonoro Quartet ook hun debuut in de Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthuset Stockholm, Concertgebouw Amsterdam en vele andere.

Het Sonoro kwartet bestaat uit:

Sarah Jégou-Sageman, viool

Jeroen De Beer, viool

Séamus Hickey, altviool

Léo Guiguen, cello

Programma:

Haydn strijkkwartet op. 76, nr. 4 “sunrise”

  • allegro con spirito
  • adagio
  • menuetto
  • finale

Beethoven 9de strijkkwartet (op. 59 nr. 3)

  • andante con moto -allegro vivice
  • andante con moto quasi allegretto
  • menuetto (gracioso)
  • allegro molto

Shostakovich strijkkwartet nr. 2 opus 68

  • ouverture (moderato con moto)
  • recitatief en romance
  • wals (allegro)
  • thema met variaties (adagio)

Donderdag 28 september 2023: Mozaik Gitaar Kwartet in de Sint-Jacobuskerk te Borsbeek

Programma:

  • Goss (1964)- From”Carmen Fantasy• 1 /.Torero – ll. Habanera – V.Gypsy Song
  • A.Mozart (1756-1791) -String Quartet No. 14 inGMajor,K.387 (arr.M.Lochery)
  • Debussy (1862-1918)- From “String Quartet inGMinor,Op.(arr.M. Lochery)11.Animéet trèsdécidé
  • Shostakovîch (1906-1975) -String Quartet No. 8 in Cminor(arr.M. Lochery) 1 Il.Allegro molto
  • Liszt (1811-1886) – Hungarian Rhapsody No. 2 (arr. W.Kanengiser/J.Minei)
  • Holst (1874-1934) – FromThePlanets, Opus32 /arr.M. Lochery) 1 /V. Jupiter, the Bringerof Jollity
  • Lochery – Symphonîc Dances

Het Mozaik Guitar Quartet ontstond in oktober 2017 toen vier beloftevolle jonge gitaristen Michael Lochery (Schotland), Hannelore Vander Elst (België), Álvaro García Peón (Spanje) en Utkan Aslan (Turkije) elkaar leerden kennen aan de Universität Mozarteum in Salzburg.

Met de naam “Mozaik” willen ze verwijzen naar het Mozarteum, waar het allemaal begon, en naar een mozaïek, aangezien ze ondanks (of net dankzij)
hun vier verschillende achtergronden toch een complementair geheel vormen.
Als kwartet willen ze hun publiek verrassen met repertoire dat het niet meteen zou verwachten van een gitaarkwartet. Met hun combinatie van verfrissend repertoire en speelse muzikale interactie laten ze niemand onberoerd.

Enerzijds brengen ze nieuw en origineel repertoire voor gitaarkwartet van levende componisten zoals Stephen Goss en Feliu Gasull i Altisent.
Anderzijds maken ze hun eigen arrangementen van bestaand repertoire. Momenteel spelen ze bijvoorbeeld een collectie van strijkkwartetten van Shostakovich, Mozart, Debussy en Puccini. Op die manier spreken ze een breed publiek aan en laten ze iedereen kennismaken met de unieke klankenwereld van een gitaarkwartet.

Donderdag 30 november 2023: Collectief Arsys en Daniel Gruselle (bandoneon) in de Heilig Kruiskerk te Mortsel

Gedreven door een gezamenlijke passie voor kamermuziek ontstond in 2013 het saxofoonkwartet Collectif Arsys. Dit ensemble met wisselende bezetting is gedreven door de ambitie om een origineel, sterk uiteenlopend repertoire te verkennen. De leden maken deel uit van de muziekkapellen van de Belgische defensie en/of doceren aan verscheidene kunstacademie en conservatoria.

In 2017 kwam het album “Tango Sensations” uit, het resultaat van een samenwerking met de Belgische bandoneonist Daniel Gruselle, rond het gelijknamige werk van Astor Piazzolla. Gebeten door de zin om te creëren en om het repertoire te verrijken werkt het collectief regelmatig samen met hedendaagse componisten zoals Gwenaël Grisi, Gerardo Jerez Le Cam, Alejandro Schwartz, Nicolas Bacri, Frederik Neyrinck enz.

Dankzij de regelmatige samenwerking met Chamber Music for Europe was het Collectif Arsys in 2017 te gast op de Festivals van Chiré-en-Montreuil en Cramard, alsook op het festival “Concerts en nos Villages” in Frankrijk. Het ensemble nam eveneens deel aan de tournée van het Festival de Wallonie in 2018. Het collectief heeft gelegenheid gehad om te spelen in gerenommeerde zalen zoals Bozar, Triangel in Sankt-Vith, Espace Senghor, Flagey, het Palais des Beaux-Arts in Charleroi, enz

Het Collectif Arsys bestaat uit:

Jérémie David, saxofoon

Gana Fernandez Arévalo, saxofoon

Paul-Hugo Chartier, saxofoon

Kristof Kerremans, saxofoon

Daniel Gruselle, bandoneon/accordeon

Programma:

Astor Piazzolla 1921-1992 

– Adios Nonino

– Five Tango Sensations

I – Asleep

II – Loving

III – Anxiety

IV – Despertar

V – Fear

– Oblivion

– Michelangelo 70 (Arrangementen Jérémie David)

Alejandro Schwarz b.1969 (creatie)

– Alquimia

Gerardo Jerez Le Cam b.1963 (creaties)

– Jugada Intima

– Espejadas

Bis: Fugata – Astor PIAZZOLLA

Donderdag 28 maart 2024: Trio Gilu in de zaal da Capo te Hove

Het Trio Gilu met een ongewone bezetting van sopraan, viool en harp, werd gevormd in 2021 door de drie jonge vrouwen Maria Portela Larisch, Veronique De Raedemaeker en Mathilde Wauters. Het wegvallen van een duidelijk toekomstperspectief tijdens de coronapandemie zette hen aan om het project ‘Saudades of the future’ uit te denken. Geïnspireerd door drie vrouwelijke poëten uit de vorige eeuwen, ging het Trio Gilu de samenwerking aan met jonge componisten van nu. Ook de klassieke componisten komen aan bod in dit programma.

Het concept en de enscenering is van Hugo Larisch.

Programma Gilu

Saudades der Zukunft

Programma

MARTÍN LETELIER (*1987, CHILI)  – gedichten van Selma Meerbaum-Eisinger

Schlafmohn – Melodien der Tage, die nicht mehr sind

1.Abend

“De lucht is koel en zo zacht als een vrouwenhand. Uit de verste verte klinkt

een zoete melodie.”

2.Träume

“Mijn nachten zijn doorweven met dromen. Lieverd, ze verlangen allemaal

alleen naar jou.”

3. Schlaflied für mich

“Ik zing voor mezelf een lied van hoop en geluk. Toch weet ik: het einde is

slecht.”

4.Tragik (Müdes Iied)

“Dit is het moeilijkste: jezelf volledig geven en toch weten, dat je zal

vervliegen zoals rook in het niets. Dromen toveren een glimlach tevoorschijn,

ook wanneer het ergste gebeurt.”

5.Sehnsuchtslied

“Dan sla je plotseling een toets aan, maar er klinkt geen noot.”

HELENA CÁNOVAS I PARÉS (*1994, SPANJE)  – gedichten van Karoline von Günderrode

Songs of Karoline

 1.Liebst du das Dunkel

“Dringt je bloed zich al kloppend een weg naar je hart?”

2.Liebe

“Levendige dood!”

3.Die Einzige

“Hoe kan het, dat al mijn zinnen erop gezet zijn, om me aan een persoon te

hechten!”

4. Zwei Augen wie Sterne

“Twee ogen, net als sterren. Zo graag zouden ze het zalige licht zien, maar

ze mogen niet.”

RUBEN DE GHESELLE (*1991, BELGIË) – vrij naar gedichten van Emily Dickinson

Empty my heart

1.I try to flee

“Het verleden is een eigenaardig beest – sluit mijn ogen om als

blinde te zien”

2.What sleep is supposed to be

“Geen aarde is zo stil – ontdoe mijn hart van jou.”

De vorige jaargang van Zuidrand Klassiek ! 2022-23

Donderdag 29 september 2022 om 20:15 uur in de  Sint-Leonarduskerk, Aartselaar :  Il Nostromo del Sogno: ‘Chantar m’er’

Dit ensemble bedrijft muzikale vertellingen uit de middeleeuwen. Het flirt met de grens tussen concert en muziektheater en neemt ons in het programma ‘Chantar m’er’ mee naar het Frankrijk van de twaalfde eeuw, waar de gravin van Poitiers een pittige relatie onderhoudt met de troubadour Raimbaut d’Orange. Dit resulteerde in een reeks prachtige Occitaanse troubadoursliederen, pikante brieffragmenten en melodieën.

Donderdag 27 oktober 2022 om 20:15 uur in het Cultuurhuis Altena (kapel) te Kontich : Dorine Mortelmans en Barbara Baltussen: ‘Blumenstrauss’

In het concert Blumenstrauß brengen sopraan Dorine Mortelmans en pianiste Barbara Baltussen een boeket van liederen en piano solo-werken uit het wondermooie repertoire van onder andere Richard Strauss, Hugo Wolf en Edvard Grieg. Elke bloem uit het boeket heeft zijn eigen verhaal. Een verhaal over dromen en ontroering, over de onvoorwaardelijke liefde en het hartstochtelijk verlangen … 

Donderdag 24 november 2022om 20.15 uur in de Sint-Antoniuskerk, te Edegem: het Mendelssohn Ensemble

Het ensemble Mendelssohn werd opgericht in 2002 en concentreert zijn activiteiten rond de rijke, maar vaak onontgonnen literatuur voor strijkkwintetten en -sextetten. Het werkt vaak samen met gastmusici in een uitgebreid repertoire. In bijna 20 jaar hebben ze maar liefst 70 kwintetten en sextetten uitgevoerd, evenals enkele septetten. In Edegem brengen ze strijkkwintetten van Beethoven, Boccherini en het schitterende strijkkwintet van Schubert.

Donderdag 26 januari 2023 om 20:15 uur in de kerk O.L.V.-geboorte te Lint: Flute Quartet ASO

Het Flute Quartet ASO bestaat uit leden van het Antwerp Symphony Orchestra, die ons zullen vergasten op de hoogtepunten uit de composities voor fluitkwartet met muziek van Mozart en Cimarosa, maar ook van 20ste -eeuwse meesters als Copland en Ben-Haïm.

Donderdag 16 februari 2023 om 20:15 uur in de Mark Liebrecht Schouwburg, Mortsel : Duo Calavadoré

Het Duo Calvadoré met saxofonist Arno Bornkamp en pianist Jan lust brengen een recital-programma gebouwd rond de figuur Horta. Een centrale plaats in het programma wordt ingenomen door een nieuw werk van Piet Swerts, die in opdracht van het duo een Suite voor altsaxofoon en piano componeerde geïnspireerd op een van de uniekste gebouwen van Horta, het ‘Hotel van Eetvelde.

Donderdag 30 maart 2023 om 20:15 uur in de Sint-Jacobuskerk te Borsbeek: I Solisti del Vento

In een bewerking voor blazersoctet en contrabas, brengt I SOLISTI de ouverture en enkele aria’s uit Mozarts Le Nozze di Figaro. Vertrekkende bij deze ‘Harmoniemuziek’ ten voeten uit, leggen ze de link met de blazersserenade. Droom weg bij Mozarts verfijnde melodieën en kleurrijke instrumentatie in zijn Serenade in c ‘Nachtmusik’. Ze stellen ook twee van hun Next Generation Artists voor in werk van Benjamin Britten en Wim Henderickx.

Donderdag 27 april 2023 om 20:15 uur in de Zaal Da Capo te Hove: Raphaella Smits: ‘Che Argentina’:

Sinds de jaren tachtig is Raphaella een regelmatige gast in het fascinerende Argentinië om er concerten te geven.  In deze inspirerende omgeving ontmoette ze steeds weer buitengewone kunstenaars: dichters, musici en componisten. Haar nieuwe programma getiteld ‘Che Argentina’ (=Mijn Argentinië) is een weerspiegeling van dat voorrecht. Ze speelt muziek van Morel, Villa-Lobos, Eduardo en Juan Falu.