Met Klassiek & Architectuur brengt Orfeoproducties twee hedendaagse kunstbelevingen samen: een reeks met 4 bijzondere concerten in 4 bekroonde architectuurprojecten.

Vier professionele ensembles worden aangezocht om de locaties te bekijken en een programma uit te werken in functie van de akoestische kwaliteiten en de uitstraling van de ruimte. Vaak werd ook een creatieopdracht gegeven met dezelfde doelstelling. Deze concertreeks gaat door in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, Netwerk Architectuur Vlaanderen en lokale partners.

4 bijzondere recente architectuurprojecten vormen het decor voor 4 hedendaagse klassieke concerten, geïnspireerd op de locaties.

Alle concerten vinden plaats op zaterdag- of zondagnamiddag om 16 uur en openen met een toelichting door de architect, gevolgd door een concert van ongeveer één uur.

Tickets: 25 euro via tickets.roodfluweel.be/orfeo.

Programma editie 2023-24

zondag 21 april 2024 16 uur: SILT Middelkerke, Zeedijk, 8430 Middelkerke/ Architectenbureau ZJA. Concert door Strijkkwartet Fenix.

De musici zullen het meesterlijke strijkkwartet van Maurice Ravel uitvoeren gevolgd door het ‘Ainsi La Nuit’ van de twintigste-eeuwse Franse componist Henri Dutilleux.

Het Strijkkwartet Fenix bestaat uit  Shirly Laub en Sarah Baeyens (viool), Tony Nys (altviool) en Karel Steylaerts (cello).

Programma:

Maurice Ravel: Strijkkwartet (1903)

Henri Dutilleux: ‘Ains la Nuit”, strijkkwartet (1976)

ZJA (voorheen Zwarts & Jansma Architecten) is een Nederlands architectenbureau dat gevestigd is in Amsterdam, opgericht in 1990 door Rein Jansma en Moshé Zwarts. Het bureau telt anno 2020 circa vijftig werknemers. Het bureau staat bekend om technische innovatie en infrastructurele projecten.

zaterdag 4 mei 2024: De Kazerne, Charles de Kerckhovelaan 189, 9000 Gent/ B2Ai Architects Brussel. Concert door Koi Collective.

De Leopoldskazerne kende een bewogen geschiedenis. De kazerne ontstond begin 19e eeuw, toen de Hollandse machthebbers een grote opgehoogde citadel bouwden om Gent te verdedigen tegen de legers van Napoleon. Dat bolwerk maakte vanaf 1870 plaats voor een groot park, het ‘Citadelpark’, waarin vandaag onder meer het Museum voor Schone Kunsten, het SMAK en het ICC gevestigd zijn.

De gebouwen van de Kazerne zelf werden opgetrokken tussen 1890 en 1905 door architecten de Noyette en Geerling. Het complex in romantische, eclectische stijl herbergde toen 1.300 militairen. Vanaf eind oktober 1955 werd de Leopoldskazerne bemand door het Centrum van de Gezondheidsdienst (CGD) dat fungeerde als opleidingscentrum voor (reserve-)officieren en brancardiers.

Met zijn dikke muren, kantelen, hoektorens en schietgaten leek De Leopoldskazerne voor zijn reconversie op een versterkte burcht. De opdracht was dan ook: breek dit verdedigingsbolwerk open en tover het om tot een uitnodigend trefpunt.

Omdat haar diensten te verspreid zijn over de stad, investeerde de Provincie Oost-Vlaanderen in de ombouw van de kazerne tot een centraal provinciehuis met eigen bar en restaurant. De opdracht werd toegekend aan ontwerpteam B2Ai architects, 360 Architecten en Sergison Bates Architects. Zij werkten samen met DELVA Landscape Architects (private tuinen) en Buro landschap (binnenplein), terwijl de projectontwikkeling in handen lag van Ciril, Matexi en Democo.

Koi Collective

Koi Collective werd in 2020 opgericht door Emmy Wils op piano en Maarten Vergauwen op saxofoon. Het begon datzelfde jaar actief met recitals en een eerste residentie in december ’20 in Concertgebouw Brugge. Op die residentie volgde een radiodebuut en een opnamesessie bij Klara in studio Toots. Verder was Koi Collective te gast bij Beeldenstorm Anderlecht, Miry Gent, Queens Brussels, JAT Hasselt, Bijloke Wonderland en Transit festival. Centraal staat de uitvoering van het 20ste en 21ste-eeuwse repertoire met een speciale plek voor Belgische composities en onbekende parels uit binnen-en buitenland. Dit gaat van Scaramouche tot minimal music en experimentele muziek. Hun missie is om te bewijzen hoeveel fantastische muziek er recent is geschreven en tegelijk ook toegankelijk is voor een breed publiek – het hoeft immers toch niet altijd Beethoven of Mozart te zijn?”

Met steun van Netwerk Architecten Vlaanderen.

Voorbije concerten:

zondag 22 oktober 2023: Gare Maritime, Picardstraat 7-13, 1000 Brussel/Neutelings Riedijk Architects Rotterdam.  Het Mendelssohn Ensemble brengt drie wereldcreaties van Stéphane Orlando, Adrien Tsilogiannis en Talia Amar. Het concert wordt voorafgegaan door een presentatie door Jan Moens, de uitvoerend architect van de veelgeprezen renovatie van de Gare Maritime.

  • Stéphane Orlando : « Taïko-Koto-Shinobue-Shamisen » pour quintette à clavier, inspiré du Théâtre Kabuki
  • Adrien Tsilogiannis : « Rituel d’Eleusis » pour quintette à clavier, inspiré de la mythologie grecque
  • Talia Amar : « When soft voices die » pour quintette à clavier, exploration de nouvelles voies.

Het Ensemble Mendelssohn bestaat uit:

Daniel Rubenstein, viool

Sophie Ackermann, viool

Gergely Kota, altviool

Johannes Burghoff, cello

Alessandro Cervino, piano

Jan Moens van Bureau Bouwtechniek is de spreker op het concert van 22 oktober. Zijn bureau is gekend als een technisch ontwerp- en adviesbureau dat gerenommeerde binnen- en buitenlandse architecten bijstaat in het ontwerp en de realisatie van grootse bouwprojecten in Vlaanderen. Al meer dan 30 jaar is Jan Moens betrokken bij de diverse ontwikkelingen op de site van Tour & Taxis in Brussel. Een recent pronkstuk op de site vormt de veelgeprezen Gare Maritime, ontworpen door Willem-Jan Neutelings en Bureau Bouwtechniek. Als uitvoerend architect heeft Jan Moens hier het ontwerp- en denkproces van bij aanvang gevolgd en begeleid. Hij kan met veel passie vertellen over de cruciale ontwerpbeslissing, de ‘macht van de grote getallen’ en de technische uitvoering van het project.

zaterdag 24 februari 2024: Provinciegebouw Antwerpen, Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen/Xaveer De Geyter Architects Brussel. Hermes Ensemble speelt ‘Inner Life’ de laatste compositie van de Antwerpse componist Wim Henderickx. Xaveer de Geyter zal zelf de toelichting verzorgen.

In het kader van een voorbereidingstraject van het muziektheater INNER LIFE dat in september 2024 in première zal gaan, zullen vijf delen muzikaal verkend en uitgevoerd worden. INNER LIFE is evenzeer een compositie als een alchemistische formule – of een spel. Het is een recept voor een artistiek experiment waaraan alle mogelijke muzikale persoonlijkheden en groepen kunnen deelnemen.

De partituur is deels doorgecomponeerd, deels open. Op sommige plaatsen precies genoteerd, op andere plaatsen grafisch weergegeven. Het stuk is ‘web-gestructureerd’: het bestaat enerzijds uit muzikale objecten – sommige melodisch, sommige timbraal van aard, sommige concreet, andere aleatorisch. Anderzijds worden verschillende ‘uitvoeringsstrategieën’ of paden voorgesteld.

Wim Henderickx was nog volop bezig met de compositie en afwerking van INNER LIFE toen hij einde 2022 plots overleed. Via muzikale exploratie werken HERMESensemble en Nemᴓ ensemble stapsgewijs naar een creatie toe.

Muzikale leiding

Diederik Glorieux

Muzikanten

HERMESensemble

Mireille Capelle (Mezzo sopraan)
Karin de Fleyt (Fluit)
Peter Merckx (Klarinet)
Marc Tooten (Altviool)
Stijn Saveniers (Cello)
Geert Callaert (Klavier)
Gaetan La Mela (Percussie)                                     

Nemø ensemble

Esther-Elisabeth Rispens (Mezzo sopraan)
Pieter-Jan Vercammen (Elektrische gitaar)
Arno Roessems (Saxofoon)
Esther Coorevits (Altviool)
Jasmijn Lootens (Cello)
Ward de Jonghe (Klavier)
Wim Pelgrims (Percussie)

Electronics

Jorrit Taminga

Soundrecording, edit, mix & master

Bart Celis

Vorige edities:

2021

  • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen: Kaan Architects, Rotterdam Roeland Hendrikx Ensemble
  • Boekentoren, Gent: Robbrecht & Daem architecten Daan Vandewalle
  • Crematorium Polderbos, Oostende: Office kgdvs Het Collectief

2019

  • Bibliotheek Ingenieurswetenschappen, UGent: Office kgdvs Spectra Ensemble
  • Stedelijk Lyceum Topsport, Wilrijk: Compagnie O-Architecten Champ d’Action
  • Julianus Shopping Centrum, Tongeren: Nomad Concept Kamerkoor Maastricht
  • Abdij Roosenebrg, Waasmunster: Dom Hans Van der Laan Goeyvaerts Strijktrio

2017

  • Topstudio deSingel, Antwerpen: Stephane Beel Conservatorium Antwerpen
  • Kasteel Ommerstein, Dilsen-Stokkem: Vittorio Simoni Quatuor Tana
  • Havenhuis,Antwerpen: Zaha Hadid Architects Aquarius
  • Crematorium Hofheide, Holsbeek: Coussée & Goris Goeyvaerts strijktrio