Met Klassiek & Architectuur brengt Orfeoproducties twee hedendaagse kunstbelevingen samen: een reeks met 4 bijzondere concerten in 4 bekroonde architectuurprojecten.

De aangezochte ensembles hebben de locaties bezocht en hebben een programma samengesteld in functie van de akoestische kwaliteiten en de uitstraling van de ruimte. Vier professionele ensembles werden aangezicht om de ruimte te bekijken en een programma uit te werken in functie van deze schitterende ruimtes. Vaak werd ook een creatieopdracht gegeven met dezelfde doelstelling. Deze concertreeks gaat door in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, Netwerk Architectuur Vlaanderen en lokale partners.

4 bijzondere recente architectuurprojecten vormen het decor voor 4 hedendaagse klassieke concerten, geïnspireerd op de locaties.

Alle concerten vinden plaats op zaterdag- of zondagnamiddag om 16 uur en openen met een toelichting door de architect, gevolgd door een concert van ongeveer één uur.

Tickets: 25 euro via tickets.roodfluweel.be/orfeo.

Programma editie 2023-24

zaterdag 24 februari 2024: Provinciegebouw Antwerpen, Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen/Xaveer De Geyter Architects Brussel. Hermes Ensemble speelt ‘Inner Life’ de laatste compositie van de Antwerpse componist Wim Henderickx. Xaveer de Geyter zal zelf de toelichting verzorgen.

In het kader van een voorbereidingstraject van het muziektheater INNER LIFE dat in september 2024 in première zal gaan, zullen vijf delen muzikaal verkend en uitgevoerd worden. INNER LIFE is evenzeer een compositie als een alchemistische formule – of een spel. Het is een recept voor een artistiek experiment waaraan alle mogelijke muzikale persoonlijkheden en groepen kunnen deelnemen.

De partituur is deels doorgecomponeerd, deels open. Op sommige plaatsen precies genoteerd, op andere plaatsen grafisch weergegeven. Het stuk is ‘web-gestructureerd’: het bestaat enerzijds uit muzikale objecten – sommige melodisch, sommige timbraal van aard, sommige concreet, andere aleatorisch. Anderzijds worden verschillende ‘uitvoeringsstrategieën’ of paden voorgesteld.

Wim Henderickx was nog volop bezig met de compositie en afwerking van INNER LIFE toen hij einde 2022 plots overleed. Via muzikale exploratie werken HERMESensemble en Nemᴓ ensemble stapsgewijs naar een creatie toe.

Muzikale leiding

Diederik Glorieux

Muzikanten

HERMESensemble

Mireille Capelle (Mezzo sopraan)
Karin de Fleyt (Fluit)
Peter Merckx (Klarinet)
Marc Tooten (Altviool)
Stijn Saveniers (Cello)
Geert Callaert (Klavier)
Gaetan La Mela (Percussie)                                     

Nemø ensemble

Esther-Elisabeth Rispens (Mezzo sopraan)
Pieter-Jan Vercammen (Elektrische gitaar)
Arno Roessems (Saxofoon)
Esther Coorevits (Altviool)
Jasmijn Lootens (Cello)
Ward de Jonghe (Klavier)
Wim Pelgrims (Percussie)

Electronics

Jorrit Taminga

Soundrecording, edit, mix & master

Bart Celis

zondag 21 april 2024: Casino Middelkerke, Zeedijk, 8430 Middelkerke/ ZJA Architecten Amsterdam. Concert door Trio Fenix.

zaterdag 4 mei 2024: De Kazerne, G.de Craeyerstaaat 2, 9000 Gent/ B2Ai Architects Brussel. Concert door Koi Collective.

Met steun van Netwerk Architecten Vlaanderen en de Provincie Antwerpen.

Vorige concerten:

zondag 22 oktober 2023: Gare Maritime, Picardstraat 7-13, 1000 Brussel/Neutelings Riedijk Architects Rotterdam.  Het Mendelssohn Ensemble brengt drie wereldcreaties van Stéphane Orlando, Adrien Tsilogiannis en Talia Amar. het concert wordt voorafergaan door een presentatie door Jan Moens, de uitvoerend architect van de veelgeprezen renovatie van de Gare Maritime.

 • Stéphane Orlando : « Taïko-Koto-Shinobue-Shamisen » pour quintette à clavier, inspiré du Théâtre Kabuki
 • Adrien Tsilogiannis : « Rituel d’Eleusis » pour quintette à clavier, inspiré de la mythologie grecque
 • Talia Amar : « When soft voices die » pour quintette à clavier, exploration de nouvelles voies.

Het Ensemble Mendelssohn bestaat uit:

Daniel Rubenstein, viool

Sophie Ackermann, viool

Gergely Kota, altviool

Johannes Burghoff, cello

Alessandro Cervino, piano

Jan Moens van Bureau Bouwtechniek is de spreker op het concert van 22 oktober. Zijn bureau is gekend als een technisch ontwerp- en adviesbureau dat gerenommeerde binnen- en buitenlandse architecten bijstaat in het ontwerp en de realisatie van grootse bouwprojecten in Vlaanderen. Al meer dan 30 jaar is Jan Moens betrokken bij de diverse ontwikkelingen op de site van Tour & Taxis in Brussel. Een recent pronkstuk op de site vormt de veelgeprezen Gare Maritime, ontworpen door Willem-Jan Neutelings en Bureau Bouwtechniek. Als uitvoerend architect heeft Jan Moens hier het ontwerp- en denkproces van bij aanvang gevolgd en begeleid. Hij kan met veel passie vertellen over de cruciale ontwerpbeslissing, de ‘macht van de grote getallen’ en de technische uitvoering van het project.

Vorige edities:

2021

 • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen: Kaan Architects, Rotterdam/ Roeland Hendrikx Ensemble
 • Boekentoren, Gent: Robbrecht & Daem architecten/ Daan Vandewalle
 • Crematorium Polderbos, Oostende: Office kgdvs/ Het Collectief

2019

 • Bibliotheek Ingenieurswetenschappen, UGent: Office kgdvs/Spectra Ensemble
 • Stedelijk Lyceum Topsport, Wilrijk: Compagnie O-Architecten/Champ d’Action
 • Julianus Shopping Centrum, Tongeren: Nomad Concept/Kamerkoor Maastricht
 • Abdij Roosenebrg, Waasmunster: Dom Hans Van der Laan/ Goeyvaerts Strijktrio

2017

 • Topstudio deSingel, Antwerpen: Stephane Beel/Conservatorium Antwerpen
 • Kasteel Ommerstein, Dilsen-Stokkem: Vittorio Simoni/Quatuor Tana
 • Havenhuis,Antwerpen: Zaha Hadid Architects/ Aquarius
 • Crematorium Hofheide, Holsbeek: Coussée & Goris/ Goeyvaerts strijktrio