Vanaf seizoen 2023-24 werkt de Mortsel Dorp Concerten samen met Orfeoproducties vzw en kan dit prachtige en succesvolle initiatief, dat onlangs zijn tiende verjaardag vierde, ook in 2023-24 blijven doorgaan.

Zondag 14 april 2024 om 15 uur: The Grand String Trio brengt ‘De Vier Jaargetijden’ van Antonio Vivaldi in de prachtige versie voor strijktrio.

The Grand String Trio speelt de prachtige versie voor strijktrio van  ‘De Vier Jaargetijden’ van Antonio Vivaldi. Het Grand String Trio bestaat uit Jo Vercruysse, viool, Mario Palacios, altviool en Christoph Bunzendahl, cello.

Het Grand String Trio is ontstaan door een nauwe samenwerking met het legendarische hotel ‘The Grand’, gelegen op de kliffen van Folkestone, waar het trio was uitgenodigd in The Grand Chamber Music Series.

Sindsdien concerteerde het trio in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het trio focust daarbij op een origineel repertoire wat gaat van barok tot twintigste-eeuwse muziek.

Elk seizoen neemt eén componist de centrale plaats in in hun programmering, waarbij ze telkens weer ongeëvenaarde pareltjes uit de muziekliteratuur voor strijktrio presenteren. Speciale aandacht gaat ook naar de uitvoering van ongekende Belgische muziek en nieuwe muziek van componisten van eigen bodem.

De vier jaargetijden is een cyclus van vier vioolconcerten gecomponeerd door Antonio Vivaldi. Hij voltooide dit werk in 1723. De vier jaargetijden is Vivaldi’s bekendste werk, behoort tot de populairste werken uit de klassiek muziek en wordt 300 jaar later nog steeds veelvuldig uitgevoerd.  Vanmiddag hoort u het in een arrangement voor strijktrio.

Programma

Strijktrio in g majeur, op. 53 no. 1                                              Joseph Haydn

De vier jaargetijden                                                                      Antonio Vivaldi

“La Primavera”  :  Allegro – Largo – Allegro

“L’estate” : Allegro con moto – Adagio e piano, presto e forte – Presto

“L’autunno” : Allegro – Piano e larghetto – Adagio molto – Allegro

“L’inverno” :  Allegro non molto – Largo – Allegro

Voorbije concerten:

Zondag  11 februari 2024 om 15 uur:
Harpduo VIREO (Marjolein Vernimmen en Jenna Vergeynst)
Het impressionisme in de muziek: Debussy en Ravel

Marjolein Vernimmen (1995)
studeerde in 2019 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze les volgde bij Sophie Hallynck en Miriam Overlach. Naast de uitvoering van klassiek repertoire in kamermuziek- en orkestverband verbreedt Marjolein momenteel haar horizon met meer improvisatiegerichte projecten. Zo stond ze in het najaar van 2022 op vele podia in Vlaanderen met de band Aki, die het midden laat tussen beeldende jazz en minimalisme.

Jenna Vergeynst (1992)
studeerde in 2023 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Miriam Overlach. Daarnaast studeerde ze ook bij o.a. Arielle Valibouse, Jennifer Swartz en Agnès Clément. Ze is lid en medeoprichter van de kamermuziekensembles Trio Escalda, harpduo Vireo, en van het cocreatiecollectief Cusk. Als violiste speelt ze in tangokwintet Tanguera. Haar belangrijkste focus is hedendaagse muziek, en met Cusk maakt ze documentair muziektheater. Voor ze haar muziekstudies aanvatte, voltooide ze als bio-ingenieur een doctoraat over vismigratie.

Programma:

Claude Debussy – Children’s Corner

  1. Doctor Gradus ad Parnassum
  2. Jimbo’s Lullaby
  3. Serenade for the Doll
  4. The Snow is Dancing
  5. The Little Shepherd
  6. Golliwogg’s Cake Walk

Haroun Iqbal – You, Me, in Trees

Claude Debussy – Six Epigraphes Antiques

  1. Pour invoquer Pan, dieu du vent d’été (To invoke Pan, god of the summer wind)
  2. Pour un tombeau sans nom (For a nameless tomb)
  3. Pour que la nuit soit propice (In order that the night be propitious)
  4. Pour la danseuse aux crotales (For the dancer with crotales)
  5. Pour l’égyptienne (For the Egyptian woman)
  6. Pour remercier la pluie au matin (To thank the morning rain)

Maurice Ravel – Ma Mère l’Oye

  1. Pavane de la Belle au bois dormant (Sleeping Beauty Pavane)
  2. Petit Poucet (Little Tom Thumb)
  3. Laideronnette, Impératrice des pagodes (Laideronnette – Ugly Witch -, Empress of the Pagodas)
  4. Les entretiens de la Belle et de la Bête (Conversation between the Beauty and the Beast)
  5. Le jardin féerique (The enchanted garden)

 

MORTSEL-DORP CONCERTEN

De stuurgroep Mortsel-Dorp Concerten is een feitelijke vereniging die als doel heeft het sociaal-cultureel leven in Mortsel-Dorp te stimuleren en verder uit te stralen naar de ruime regio. Per werkjaar worden drie concerten georganiseerd in de prachtig gerestaureerde Sint-Benedictuskerk met voornamelijk lichte, toegankelijke klassieke muziek. De inkomprijs wordt laagdrempelig gehouden en de gemoedelijkheid wordt benadrukt door een gratis drink na elk concert.

Door het werven van sponsors probeert de stuurgroep de uitgaven voor deze concerten – artiesten, drukwerken, publiciteit, drink na het concert, verzekering e.a. – te dekken.

De vereniging streeft niet naar winstbejag. Daarom worden eventuele financiële overschotten besteed aan goede doelen uit de nabije omgeving.

De Mortsel-Dorp Concerten behoren tot de erkende Mortselse verenigingen en maken ook gebruik van de UitPas.

HOOGTEPUNTEN 10 JAAR MORTSEL DORP CONCERTEN

Hoogtepunten kiezen uit de 30 concerten is moeilijk om niemand tekort te doen. We probeerden toch een selectie te maken, hoe subjectief die ook is…

1) De Sterling koren (kleuter-, kinder-, tiener-, jongerenkoor) o.l.v. Ada Bakelants (2019)

Met drie repetities vooraf gaf Ada een workshop waarin leerlingen van basisschool De Tandem enkele liederen van Sterling aanleerden en dan mee mochten optreden.

De diverse koren wisselden mekaar voorbeeldig af. Een bomvolle St.-Benedictuskerk met ouders, grootouders, broertjes en zusjes genoot van het enthousiaste en prachtige zanggebeuren!

 

2) Jong Dameskoor Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde m.m.v. gitarist Luciano Massa (2023)

Het publiek was helemaal in de ban van dit adembenemend mooie kooroptreden. Perfect, meeslepend, zowel a capella als met gitaarbegeleiding, en met grote beweeglijkheid van de jongedames op het podium! Spontaan rechtstaand applaus beloonde het koor.

 

3) Ishtar (2020)

Het eerste concert van Ishtar na de lockdowntijd!  ‘My Love’ werd één grote, muzikaal hoogstaande, verrassing: een heerlijke Europareis vol pareltjes van liefdesliederen. De humor, de gevarieerde ritmes, de overvloed aan (vooral) blaasinstrumenten die mekaar afwisselden, de prachtige en expressieve solo- en harmonische samenzang. Op het eind van het concert brachten de artiesten het songfestivalliedje O julissi, waarna ze beloond werden met een staande ovatie.

 

4) Flanders Harp Quartet (FHQ) en Clarissa Wedding, flamenco (2023)

Een concert met vier harpen en flamenco, dat is geen gewone setting! Vier jonge dames, samen het Flanders Harp Quartet, hebben met een gedreven flamencodanseres een programma uitgewerkt dat ze ‘FHQ goes around the Clock’ noemen.

Muziek van Tchaikowsky, Jules Massenet, Georges Gershwin én een onbekende, voor ons niet meer onbeminde Pearl Chertok…