The Grand String Trio: De Vier Jaargetijden van Vivaldi

Posted by on feb 28, 2024 in | No Comments
Excuses, de kaartverkoop voor dit event is gesloten, omdat het event reeds verlopen is.
  • concert
     14 april 2024
     15:00 - 16:00

In dit bijzondere concert voert The Grand String Trio de Vier Jaargetijden van Vivaldi uit. De vier jaargetijden wordt beschouwd als een van Vivaldi’s meest elegante composities en een van de meest herkenbare klassieke werken ooit geschreven. De compositie werd niet alleen geroemd om zijn schoonheid, maar ook omdat Vivaldi er voor het eerst voor koos om een verhaal te vertellen met zijn muziek. Het werk wordt beschouwd als een van de eerste voorbeelden van programmatische muziek, een revolutie in de wereld van de klassieke muziek.

In deze speciale versie wordt het werk in zijn geheel uitgevoerd door een strijktrio. Een uitdaging niet alleen voor de solist, maar ook voor de ondersteunende instrumenten om de textuur en kleur van Vivaldi’s originele compositie te bieden.

Bovendien worden delen van Vivaldi’s eigen tekst voorgelezen om een nog completer beeld te geven van dit meesterwerk.

Wees getuige van deze uitzonderlijke uitvoering door violist Jo Vercruysse, een van de bekendste violisten van België, ondersteund door Mario Palacios en Christoph Bunzendahl van het Grand String Trio.

The Grand String Trio is ontstaan door een nauwe samenwerking met het mooie hotel ‘The Grand’, gelegen op de kliffen van Folkestone in Groot- Brittannië. Nadat ze een uitnodiging ontvingen om in het Grand op te treden, besloten de leden om hun werk samen voort te zetten. Het Grand String Trio was geboren. Sindsdien heeft het trio opgetreden in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. In België was het te horen in verschillende kamermuziekconcerten en kamermuziekseries. In 2023 werd The Grand String Trio uitgenodigd voor een herdenkingsconcert op Wapenstilstandsdag in het historische Talbot House Museum in Poperinge.

TICKETS

kosten 14 euro en zijn te verkrijgen via bovenstaande link, of door storing op de rekening BE36 7380 3925 2181 van Orfeoproducties of aan de kassa op 14 april.

Programma

Strijktrio in g majeur, op. 53 no. 1                                              Joseph Haydn

De vier jaargetijden                                                                      Antonio Vivaldi

La Primavera:  Allegro – Largo – Allegro

L’estate: Allegro con moto – Adagio e piano, presto e forte – Presto

L’autunno: Allegro – Piano e larghetto – Adagio molto – Allegro

L’inverno:  Allegro non molto – Largo – Allegro

De leden van het Grand String Trio

Na zijn studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel kwam Jo Vercruysse in contact met Rudolf Werthen. Deze nodigde hem uit om de functie van eerste vioolsolo op zich te nemen bij het wereldvermaarde I Fiamminghi, waar hij 12 jaar lang ervaring opdeed. Van 2000 was hij er concertmeester. Vanaf 2001 tot 2018 was Jo concertmeester bij Symfonieorkest Vlaanderen. In dezelfde functie is hij sinds 2001 verbonden met het dynamische kamerorkest Prima La Musica. In 2020 richtte hij samen met zijn echtgenote ‘Music for Kids Leuven’ op, een educatieve muziekorganisatie waar ruimte is voor zelfontplooiing.

Mario Palacios, werd in Tampico, Mexico geboren. Hij studeerde architectuur en kunstgeschiedenis aan de Tamaulipas Universiteit in Mexico. Vervolgens, verhuisde hij naar Europa om kamermuziek en altviool te studeren aan het Koninklijk Nederlands Conservatorium. In 1992 behaalde hij het masterdiploma altviool aan het Koninklijk Muziek Conservatorium Brussel. Mario Palacios is sinds 2005 aanvoerder altviool bij The Antwerp Philharmonic Orchestra.

Christoph Bunzendahl werd geboren in Hannover, Duitsland. Hij begon op zesjarige leeftijd met cello en kreeg les van Gerhard van de Nord Deutscher Rundfunk Hannover. Nadat hij in 1991 naar de VS verhuisde, behaalde hij in 1999 zijn bachelordiploma aan de prestigieuze Indiana University in Bloomington. In 2004 behaalde hij zijn masterdiploma aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen. In 2007 werd hij lid van het Antwerp Philharmonic Orchestra en sindsdien speelt hij naast zijn orkestwerk ook kamermuziek en soloconcerten

locatie  

Adres
Dorpstraat 1, Mortsel, 2640