Sint-Benedictuskerk
Dorpsstraat 1 ,2640 Mortsel
Dorpsstraat 1 ,2640 Mortsel
Donderdag 25 september 2025
20:15 uur
U kan ook tickets kopen aan de kassa of door storting op de rekening BE51 3200 2084 4562 van Orfeoproducties te Edegem.
Na zijn debuut op negenjarige leeftijd in de Grote zaal van Theater aan de Parade in s’ Hertogenbosch volgden muzikale jeugdjaren vol concertervaringen in binnen- en buitenland en succesvolle wedstrijddeelnames waaronder eerste prijzen op de Cantabile – wedstrijd, de Axion – Classics wedstrijd en de Stephan de Jonghe wedstrijd.
David Van Looveren startte zijn pianolessen bij Evelyne Deckers en vervolmaakte zich bij Jan Wijn.
Ondertussen behaalde hij zijn masterdiploma aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen,
volgde hij de voortgezette opleiding aan het Fontys Conservatorium Tilburg, het seminarie kamermuziek aan het Orpheusinstituut Gent en nam hij deel aan talloze masterclasses zowel nationaal als internationaal.
Zijn groeiende affiniteit voor kamermuziek leidde tot de oprichting van het ‘ensemble hommages’.
Er volgden uiteenlopende projecten gaande van integrale uitvoeringen van het kamermuziekrepertoire van Johannes Brahms over samenwerkingen met volksmuzikanten in een concept rond Béla Bartok
tot creaties van compositieopdrachten aan Hanne Deneire en Bram Van Camp.
Na inspirerende ervaringen met muziektheater o.a. in de Philharmonie Luxembourg stortte hij zich op eigen producties zoals ‘Ende Nich(t)?’ met acteur Stefaan Degand in de rol van Robert Schumann en ‘Redlounge’ waarin hij het werk van Olivier Messiaen intensifieerde met elektronische muziek en dans uitgevoerd in Petrol Club Antwerpen. Als artistiek coördinator van het ‘Rednote Festival’ zocht hij met architect Bart Lens de raakpunten tussen muziek en architectuur en programmeerde hij ensembles in de Hasseltse musea met o.a. Champ d’Action in Z33.
Als docent en pianobegeleider is David Van Looveren verbonden aan de academies van Hemiksem, Wilrijk en Borgerhout.Daarnaast begeleidt hij op audities, wedstrijden, concerten en de stages van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, verleent als orkestmusicus zijn medewerking aan producties van Brussels Philharmonic en legt hij zich extra toe op koorbegeleiding en liedbegeleiding.
In dit solorecital staat de laatste pianosonate (D 960) van Franz Schubert centraal. David Van Looveren toerde de voorbije jaren met dit werk dat hem zeer dierbaar is langs vele huiskamers wat dankzij warme ontmoetingen leidde tot innige en verrijkende inzichten in de ziel van het werk en de componist. Schubert, jong maar dicht bij zijn dood, graaft met zijn laatste en zeer persoonlijke pianosonates (geschreven in 1828) in het diepste van de menselijke emoties.
Nog meer bewogen diepgang op het programma met enkele fantasieën en intermezzi uit opus 116 en 118 van Johannes Brahms. Ook deze meesterwerken vol passie, tederheid, nostalgie, introspectie en schoonheid ontstonden tijdens de laatste levensjaren (1893) van de componist.
In dezelfde periode publiceerde Ferruccio Busoni zijn arrangement voor piano van de Chaconne in d voor viool solo van J.S. Bach. Deze kathedraal van een compositie werd door Brahms als één van de vele grote fans beschreven als ongrijpbaar, vol diepe gedachten, krachtige gevoelens en emotionele spanning.
Schubert – sonate D 960 in bes
Selectie uit sonates van J. Brahms – opus 116, 117, 118
J.S. Bach / F. Busoni – Chaconne in d