Het ORFEO Orkest is opgericht om jonge muzikanten de kansen en het mentorschap te bieden dat nodig is om de kloof tussen het muziekonderwijs en hun professionele carrière te overbruggen. De toegankelijke concerten van het ORFEO Orkest willen een volgende generatie inspireren om klassieke muziek te ontdekken.

ORFEO brengt professionele musici tezamen, jongeren die aan de start van hun muziekcarrière staan samen met ervaren orkestmuzikanten. Dit professionele kader biedt uitvoerders en publiek een orkestervaring van hoge kwaliteit. Ook krijgen de uitzonderlijk getalenteerde jongeren onder hen geregeld de kans zich solistisch te profileren naar een breed publiek toe.

ORFEO is een flexibel orkest van 20 tot 50 leden. Het orkest voert zowel barokke, klassieke, romantische en hedendaagse symfonische muziek uit. Het geheel staat onder de artistieke leiding van dirigent Rik Ghesquière. ORFEO kan U zowel als strijkorkest, als kamerorkest of als symfonieorkest boeken. Het orkest bestaat uit gerenommeerde musici, aangevuld met enkele jonge toptalenten.

Het orkest heeft met enthousiasme, dynamisme en verfijnd samenspel snel een plaats weten te veroveren in het Vlaamse muzikale landschap.

Met producties zoals “Vivat, Mozart”, “Papa Haydn”, “Wenen 1750”, “De acht jaargetijden”, “A tribute to Arvo Pärt” en “Frohes neues Jahr” heeft het orkest zijn plaats op de Vlaamse podia ingenomen. Met een sprankelende keuze uit de mooiste bladzijden van de meest geniale klassieke componisten profileert ORFEO zich onmiddellijk als een kwalitatief en gerenommeerd ensemble. ORFEO wil ook de levende componisten van eigen bodem volop kansen geven.

Orfeo verzorgde in 2014 en 2015 het jaarlijks feestconcert van de gezinsbond van het gewest Antwerpen en van 2014 tot 2016 het kerstconcert van de Universiteit van Leuven. Het slotconcert van het Bachfestival Edegem in mei 2015 en het slotconcert van het Walter Boeykens festival in augustus 2016 te Bornem – waar ze onder meer een wereldpremière van de ‘Walter Boeykens suite’ van Dirk Brossé uitvoerden – waren de hoogtepunten uit de eerste jaren van het ORFEO-orkest.

In 2018 werd een uniek muziektheaterprogramma gecreëerd op tekst van schrijfster Diane Broeckhoven en violiste Svenja Van Driessche: ‘Svenja, het meisje met de viool’ met concerten in Gent, Roosendaal en Wilrijk.’

Naar aanleiding van de herdenking van het einde van de eerste Wereldoorlog, werd ook in 2018 het concert ‘De Grote Oorlog in Muziek, Woord en Beeld’ gecreëerd met muziek van Piet Swerts en Jurgen De Pilleceyn en teksten van Luc Vanhauwaert. Uitvoeringen in Lier, Sint-Niklaas en Ieper.

In 2019 werkte het Orkest samen met het koor Cantus Amici uit Mechelen voor een hemels en feestelijk barokprogramma ‘#barok’.  Tevens werd in Edegem een spetterend kerstconcert uitgevoerd met de Engelse gastdirigent en componist Peter Longworth en tenor Koen Vereertbrugghen.

In januari 2020 speelde het orkest in symfonische bezetting het nieuwjaarsconcert van OKRA+ in de unieke Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. In november 2020 voert het orkest samen met het koor Le Madrigal de Lille het project ‘De Planeten’ uit in Roubaix. De ‘Sunrise Mass’ van Gjeilo wordt aangevuld met twee composities van jonge Vlaamse en Noord-Franse componisten.

Verder staan er voor volgend seizoen verschillende interessante projecten op stapel. Naast het Kerstconcert te Edegem en het nieuwjaarsconcert in de Koningin Elisabethzaal zal Orfeo Strings de kandidaten bij de Internationale Vioolwedstrijd Emmanuel Durlet in februari 2021 begeleiden.