Vrijdag 26 maart 2021

Recital van Eliane Rodrigues

Het was al heel vroeg merkbaar dat de in Rio de Janeiro geboren pianiste een echte ‘child prodigy’ was: op 3-jarige leeftijd begon ze met componeren, als 5-jarige speelde ze haar eerste recital en als 6- en 7-jarige concerteerde ze met orkest. Vanaf dat moment behaalde ze prijzen bij talrijke wedstrijden – zowel regionaal als nationaal – om dan als 18-jarige in de USA de “special prize” op het Van Cliburn concours te krijgen. In ’83 eindigde ze als vijfde laureaat in de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien concerteerde ze in steden als Antwerpen, Brussel, Den Haag, Moskou, New York, Rio de Janeiro, St. Petersburg, Volgograd en Zürich.

In De Doelen in Rotterdam wordt zij al 20 jaar lang uitgenodigd om op tweede kerstdag een Chopin-recital te brengen. 1998 was een belangrijk jaar voor Rodrigues: ze werd de spilfiguur van een jaarlijks festival in Zwitserland, Música Romântica, waar zij niet enkel soleerde, maar ook dirigeerde en componeerde. Verder speelde ze openluchtfestivals in Rusland en België voor een publiek van meer dan 20.000 toeschouwers.

 

“Ze geeft hard en zuiver licht. In haar frêle gestalte schuilt de mysterieuze kracht waarover alleen grote concertpianisten beschikken. Wanneer Rodrigues een opus met de van haar bekende levendigheid onder handen neemt, vergeet de luisteraar alle technische bijzonderheden. Wat hij hoort is de libelle die vrij zweeft door het eeuwige blauw van de hemel.” Frans Verleyen Knack.

 

Naast haar concertcarriėrre is zij al ruim 20 jaar als hoofdvakdocent piano verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen.

 

Ze heeft meer dan 25 cd’s opgenomen, van zowel liveconcerten als studio-opnames. Ze zette o.a. de 5 concerto’s van Sergei Prokofiev en alle 8 pianoconcerto’s van Beethoven op cd.

Meest recent is haar samenwerking met Parma Recordings, wat resulteerde in een digitale release van de Beethovenconcerto’s bij Naxos, iTunes, Amazon en Spotify, en 3 nieuwe cd’s (Chopin, Debussy) en zopas een derde met Amerikaanse muziek van Leonard Bernstein en George Gershwin, in bewerkingen voor 2 piano’s en slagwerk met dochter Nina Smeets, Carlo Willems en Koen Wilmaers.

Wegens de coronacrisis was er dit jaar geen Koningin Elisabethwedstrijd; in de plaats daarvan peilde Radio Klara naar favoriete kandidaten uit vorige edities, met als overtuigende publiekslieveling Eliane Rodrigues.

 

Programma: NTB