Afstudeerproject ABK Mortsel in Kunstwerk –

werk van student Martin Kläs

De eindejaarsstudenten van de afdeling beeldhouwen & ruimtelijke kunst tonen hun afstudeerprojecten in Kunstwerk in het binnenfort van Fort 5.

Daarnaast kan je de afstudeerprojecten van de ateliers grafiekkunst, grafisch ontwerp & illustratie en tekenkunst bewonderen in het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans. Meer info hierover vind je hier.

Het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de ABK Mortsel, Huis Hellemans en Orfeo producties.

Een dubbeltentoonstelling in de twee prachtige tentoonstellingsruimtes van Edegem!

Het atelier beeldhouwen en ruimtelijke kunst van de ABK Mortsel heeft een sterke reputatie opgebouwd op vlak van de output van artistieke kwaliteit. Het streeft ernaar studenten op te leiden die afstuderen met kwalitatief hedendaags en persoonlijk ruimtelijk beeldend werk (sculpturen en ruimtelijke kunst).

Sinds enkele jaren kiest men ervoor om de afstudeertentoonstelling buitenshuis te laten plaatsvinden op originele, karaktervolle locaties. De setting van Fort 5 past helemaal binnen dit opzet.

In 2019 studeren een tiental studenten af. Voor hen is dit een uitgelezen kans om hun werk op een externe locatie aan een groter publiek te presenteren. Veel aandacht gaat uit naar de scenografie en visuele aantrekkelijkheid van deze tentoonstelling.

Enerzijds staat het werk van de studenten in de kijker, anderzijds maakt de toeschouwer kennis met ons lokale erfgoed, Fort 5. Daarnaast creëert men ook een grotere visibiliteit voor de kunstacademie.

Je kan deze tentoonstelling gratis bezoeken van 15 tot 23 juni 2019 in Kunstwerk, 1ste verdieping binnenfort (ingang Fort 5 via Vestinglaan):

  • zaterdag en zondag: 10 tot 17 uur

ArtVision in  KUNSTWERK

18-19 en 25-26 mei van 10 tot 17 uur.

Ludmila Rodrigues is kunstenares, scenografe en performer. In het kader van FortVision toont ze op 19 mei 2019 een live performance in KUNSTWERK, de site voor hedendaagse beelden kunst in het binnenfort van Fort 5 in Edegem. De artieste ontvouwt een lichamelijke dialoog met het publiek waardoor iedereen acteur wordt. Ludmilla ontlokt speelse strategieën om het fysieke bewustzijn te activeren in een synergie van de zintuigen en de persoonlijke beleving.

Naast deze unieke kunstbeleving van Ludmilla Rodriguez stellen 4 kunstenaars hun werk ten toon in KUNSTWERK. Ze voltooiden allen hun artistieke opleiding in PXL MAD School of Arts in Hasselt. De tentoonstelling met beeldhouwwerk en installatiekunst is vrij toegankelijk voor het publiek op 18-19 en 25-26 mei van 10 tot 17 uur in KUNSTWERK op de eerste verdieping van het binnenfort.

 

Ludmila  Rodrigues beweegt tussen de zintuiglijke ervaring, sociale interactie en de architectonische omgeving. Ze onderzoekt de invloed van beleving, het creëren van ruimtes, levende sculpturen en installaties waar ze het publiek bij betrekt en de toeschouwers acteurs worden. Rodrigues werd geboren in Rio de Janeiro, Brazilië en woont in Den Haag (Nederland) sinds 2009. Ze werkt als kunstenaar, scenograaf en gastdocent aan kunst en architectuur scholen. http://www.ludmilarodrigues.nl

 

Lien Vanoppen vindt de vormen in banale objecten, deze vormen hebben een duidelijke tegenstelling. De transformatie van het materiaal is het tegenovergestelde van wat het originele materiaal is. Tegenstelling zoals zwaar-licht, hard-zacht zijn terug te vinden in het werk. Bij de uitvoering van de materialistische tegenstellingen, ontneemt ze als het ware het nut ervan. Op die manier blijft enkel het visuele aspect ervan over. https://vanoppenlien.wixsite.com/official

 

Fien Cox is een kunstenaar- onderzoeker die van het dierenrijk haar belangrijkste materiaal heeft gemaakt. Haar dierenverzameling is het vertrekpunt in haar werk. Ze komt steeds de tegenstelling tussen aantrekking en afstoting tegen, dit creëert soms ongemakkelijke situaties. Ze laat zich inspireren door de vacht of veren van een dier, die kan dienen als bescherming of als lokmiddel. 3D, zeefdrukken, video: op de een of andere manier moet de plaatselijke fauna er hoe dan ook aan geloven.

 

Kirsten Vanlangenaeker studeerde vorig jaar af als Master in de Vrije Grafiek. Haar werk bestaat voornamelijk uit zeefdrukken van grote oppervlaktes en digitaal grafisch werk. Momenteel is ze ingeschreven aan het KASK in het installatiekunst atelier. Daar zoekt ze een verbinding tussen haar 2D werken en de open en/of publieke ruimte. Haar werk gaat in op dingen uit ieders directe omgeving die haar  frustreren en intrigeren. Op een speelse en humoristische manier  geeft ze hier een reactie op.

 

Pavel Balta werkt vaak rond satire, gebruik makend van symbolen en stereotypes gebaseerd op zijn eigen kijk op de wereld en geënt op de Oost Europese cultuur. Hij zoekt extremen op in het dagelijkse leven van mensen in onze maatschappij en focust zich op de actualiteit zoals consumptie, georganiseerde religie, verslaggeving over terrorisme in de media, racisme, enz.

 

Jannick Rabijns omschrijft zichzelf als “Performer of plastic magic and all-round cyclical baby. The larval avatar”

 

Stijn Wybouw.

Een creatief broeinest waar kunstenaars en studenten de grenzen van beeldende kunst mogen verkennen en overschrijden. Hedendaagse kunstbeoefening in een breed perspectief. Cultuur- en kunsteducatie. Dat is waar KUNSTWERK voor staat.

De zes nissen op de eerste verdieping van het binnenfort van Fort V in Edegem vormen daarbij de kern van het project. Projecten die in een school, kunstenaarsatelier, galerij of reguliere tentoonstellingsruimte niet mogelijk zijn, krijgen in Fort V een platform.

Samenwerking tussen kunstenaars, op projectbasis en beperkt in de tijd, is de essentie van dit initiatief. KUNSTWERK biedt een symbiose van invloeden, disciplines en energie in confrontatie met en geïnspireerd door de omgeving van het fort.

Daarnaast wil KUNSTWERK ook een ontmoetingsplaats zijn voor kunstenaars en creatieve ondernemers. , coworking space voor ondernemers en makers schept mogelijkheden voor de kruisbestuiving waaraan nood is in het actuele kunstenaarsbestaan.

Contacteer ons voor meer informatie.

Realisaties

In de zomer van 2017 realiseerde KUNSTWERK twee tentoonstellingen:

  1. Southern Comfort (juni-juli)
  2. Glaswerk (september-oktober)

Van 19 mei tot 3 juni 2018 stelden Bart Laerenbergh en Lieve Peeters werk tentopon in KUNSTWERK en in hun atelier aan de Sint-Camillusstraat 111 te Wilrijk.