Neerdorpen klassiek: 1ste Laureaat Lisztwedstrijd

Posted by on feb 24, 2020 in | No Comments
Details Prijs Aantal:
ConcertToon details + €14.00 (EUR)   Verlopen
  • concert
    7 mei 2020
    20:15 - 22:00
Het welzijn en de gezondheid van ons publiek en onze musici heeft de hoogste prioriteit.
De finale van het Lisztconcours, dat deze week zou plaats hebben, werd geannuleerd. Als het concert zou kunnen doorgaan,  zullen we een ander programma met pianomuziek aanbieden.

De reservaties en de betalingen van tickets blijven geldig. Indien de nieuwe datum niet zou passen, zullen we op eenvoudig verzoek de betaalde tickets terugstorten.

Met dank voor uw begrip.

————————–

Het Liszt Concours Utrecht presenteert, ontwikkelt en promoot pianotalenten van over de gehele wereld. Zodoende is het een van de belangrijkste springplanken geworden naar de internationale professionele klassieke muziekscene voor jonge musici.

Het Concours valt uiteen in drie fases.
De eerste fase bestaat uit de internationale selectierondes, acht maanden voorafgaand aan het concours, met publieke sessies over de gehele wereld. In 2019 in New York, Moskou, Tbilisi, Beijing, Hong Kong en natuurlijk Utrecht. Deelnemers van deze fase voeren ieder een recital uit van 30 minuten voor een jury die op iedere locatie hetzelfde is.
De tweede fase is ‘het festival’ waarvoor 14 pianisten uitgenodigd worden. Zij geven ieder drie recitals, één gewijd aan Liszts originele composities, één gewijd aan Liszt-transcripties en/of originele werken van andere componisten en één kamermuziekconcert.
De derde fase bestaat uit ‘de finales’, waarbij de drie winnaars van het concours zichzelf presenteren aan de wereld met zowel een solorecital als een finaleconcert met het Radio Filharmonisch Orkest.

Het Liszt Concours is onderscheidend dankzij het uitgebreide Career Development Programme dat wordt aangeboden aan de prijswinnaars.

Het Liszt Concours staat bekend om zijn gewaagde keuzes in het repertoire en legt iedere editie de focus op andere onbekende werken. Vanaf de 12de editie (2020) zal het concours een nog sterker artistiek profiel krijgen, en wordt er voor het eerst een centraal thema geïntroduceerd: ‘Beethoven’. Het verplichte repertoire bevat Liszts bewerkingen van liedercycli en symfonieën van Beethoven, alsook het pianoconcert dat Liszt baseerde op thema’s uit Beethovens Ruïnen van Athene. Daarnaast worden ook originele composities van Beethoven toegelaten als onderdeel van de vrije keuzeruimte.

De 12de editie van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours vindt in 2020 voor het eerst in het voorjaar plaats, nl. van 17 tot 28 maart 2020 in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

De voorselecties hebben plaats in augustus en september 2019 in New York, Moskou, Shanghai & Utrecht. Voor de eerste keer introduceert het concours een centraal thema: Beethoven, gezien door de ogen van Franz Liszt.

 

Eerste Prijswinnaars van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours sinds 1999:

Masaru Okada (1999) -Japan
Jean Dubé (2002)-Frankrijk
Yingdi Sun (2005)-China
Vitaly Pisarenko (2008)- Rusland
Masataka Goto (2011) – Japan

Mariam Batsasvhili (2014) – Georgië

Alexander Ullman (2017) – Engeland

 

De laatste vier winnaars van het concours waren te gast in Neerdorpen klassiek

locatie  

Adres
Heilig Kruisstraat, Mortsel, B2640