Les Planètes

Posted by on jun 9, 2021 in | No Comments
Details Prijs Aantal:
Free TicketToon details + €0.00 (EUR)   Verlopen
  • concert
    3 juli 2021
    20:30 - 22:00

Concert op zaterdag 3 juli 2021 om 20:30 uur door het vocaal ensemble ‘Le Madrigal de Lille’ en het Orfeo Strijkorkest met muziek voor gemengd koor en strijkorkest van beroemde hedendaagse componisten zoals Arvo Pärt, Frank Bridge, Pärt Uusberg, Sir John Tavener. Het concert besluit met de prachtige ‘Sunrise Mass’ van de Noorse componist Ola Gjeilo.

Het programma

 

Svyati         John Tavener (1944-2013)         koor en cello solo

Da pacem, domine        Arvo Pärt (°1935)                         koor

The Earth Song      Frank Ticheli (°1958)                   koor

Summa for strings       Arvo Pärt   (°1935)            orkest          

Suite for string orchestra     Frank Bridge (1879-1941)          orkest

Pauze

Keldi palve     Pärt Uusberg (°1986)                   koor en orkest

Surinse Mass    Ola Gjeilo (°1978)                     koor en orkest

 

Sir John Tavener (1944-2013) schreef veel concertwerken die de spiritualiteit van de orthodoxe kerk onderzoeken en hij was erg geïnteresseerd in de rijke orthodoxe muziektraditie. “Svyati” is zo’n werk, gebouwd op een liturgische tekst maar bedoeld voor concertuitvoeringen, en met een virtuoze solo cellopartij. Het werk is geschreven in 1995. De tekst is een van de oudste en meest gebruikte gebeden in de orthodoxe traditie.

Arvo Pärt (°1935) begon met het schrijven van ‘Da pacem, domine’ twee dagen na de Aanslagen in Madrid van 11 maart 2004. Hij gebruikte een zevende–eeuwse hymne gebaseerd op Bijbelverzen. Jordi Savall speelde met zijn ensembles Hesperion XXI en La Capella Reial de Catalunya de wereldpremière van dit werk, dat jaarlijks in Spanje wordt gezongen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag.

Frank Ticheli (°1958) is een Amerikaans componist van muziek voor orkest, koor, kamermuziekensemble en harmonieorkest. Hij leeft en werkt in Los Angeles. The Earth Song is een roep voor vrede aan een wereld verscheurd door oorlog. De aangrijpende a capella-setting van de originele tekst is gevuld met opvallende dynamische contrasten.”Sing, Be, Live, See… The scorched earth cries out in vain… But music and singing have been my refuge, and music and singing shall be my light…”

 

Oorspronkelijk componeerde Arvo Pärt het Summa in 1977 voor koor, maar later creëerde hij verschillende andere versies. De inhoud van het  ‘Summa for strings’ is gebaseerd op de tekst van het Latijnse Credo. De grote eenvoud van het stuk maskeert de complexiteit ervan. Aan de oppervlakte ontstaat een cyclus van continue verandering, terwijl de diepe structuur een orde van verstilling bezit.

 

Frank Bridge (1879-1941) voltooide zijn Suite voor strijkorkest in januari van 1910. Het is een van de werken van Bridge, dat veel werd opgenomen en uitgevoerd. Toch was het werk bij de introductie niet direct een succes, pas in 1920 werd het voor het eerst uitgevoerd. Frank Bridge was een gedegen vakman wiens vaardigheid als componist fijn werd aangescherpt door de diepgang van zijn praktische muzikaliteit. Hij bouwde immers snel een solide reputatie op als bijzonder bedreven violist in verschillende kwartetten. Een feestelijke werk in dit programma is “Kelvi Palve” (Keltisch gebed) van Pärt Uusberg. De tekst werd door de componist gekozen uit verschillende Keltische gebeden, die worden gebruikt in de Sint-Janskerk te Talinn. Uusberg is een Estse componist, koordirigent en acteur. Hij is chef-dirigent van het Kamerkoor Head Ööd, vend.

 

Het hoogtepunt van deze concertavond is de uitvoering door het Orfeo Strijkorkest en het gemengd koor La Madrigal de Lille van de ‘Sunrise Mass’ van de Noorse componist Ola Gjeilo.

Ola Gjeilo probeert in de ‘Sunrise Mass’ de ontwikkeling van het meest transparante en ruimtelijke naar iets volstrekt aards en tastbaars tot stand te brengen. Hij werkt toe van iets vaags en onschuldigs naar iets emotioneels en dramatisch en brengt dit geheel naar een warm en stevig hoogtepunt. Zijn Sunrise Mass is een metafoor voor menselijke ontwikkeling van kind naar volwassene. Het werk is volgens Gjeilo ook te interpreteren als een spirituele reis: hij wil in zijn muziek een positieve ontwikkeling laten zien, waarin conflicten en dissonanties als het ware transcenderen en je verder brengen.

Orfeoproducties en Le Madrigal de Lille leerden elkaar kennen tijdens de indrukwekkende uitvoering van ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins in de overvolle Sint-Niklaaskerk in december 2014. Zeven jaar later hebben ze beslist opnieuw samen te werken en een uitvoering te brengen in Kortrijk van een prachtig hedendaagse werk voor koor en orkest, nl. ‘The Sunrise Mass’ (2010) van de Noorse componist Ola Gjeilo

Het ORFEO Strijkorkest bestaat uit gerenommeerde musici, aangevuld met enkele jonge toptalenten die bij ORFEO de kans krijgen om binnen een professioneel kader te musiceren en zo de nodige orkestervaring op te doen en zich tevens solistisch te profileren naar een breder publiek toe. Onder de leiding van dirigent Rik Ghesquière groeide het uit tot een vaste waarde in het Vlaamse orkestlandschap. In 2019 werd onder meer de productie ‘Svenja, het meisje met de viool’ in Gent, Antwerpen en Roosendaal met veel succes uitgevoerd.

LE MADRIGAL DE LILLE, vocaal ensemble, werd in 1967 opgericht en bestaat uit dertig gemotiveerde en ervaren zangers. Het staat sinds september 2015 onder leiding van Madeleine Saur. De Madrigal werkt regelmatig samen met ensembles en artiesten uit de regio Hauts de France, zoals Choral Workshop Conservatorium van Tourcoing, Coeli en Terra, de Belgische koren De 2de Adem en Aquarius, het orkest Artis Dulcedo van Brugge, de organist Vianney Oudart, en de contra-tenor Rodrigo Fereira.

Ola Gjeilo

Gjeilo’s opleiding als pianist begon bij Wolfgang Plagge (klassiek) en Ole Henrik Giørtz (jazz). Na het studeren aan de Noorse Academie voor Muziek, zette hij zijn studie compositie voort aan de Royal Academy of Music in Londen. In 2001 trok hij naar New York, waar hij in 2006 een mastertitel in klassieke compositie behaalde aan de Juilliard School. Hierna studeerde Gjeilo ook nog filmmuziek in Beverly Hills en momenteel werkt hij fulltime als componist in New York.