Klassiek & Architectuur: Ensemble Mendelssohn: Gare Maritime

Posted by on okt 3, 2023 in | No Comments
  • event
     22 oktober 2023
     16:00 - 17:30
Klassiek & Architectuur zet vier bijzondere gebouwen of sites met een vernieuwende architecturale waarde in de kijker en zij vormen het decor voor een hedendaags klassiek concert. De aangezochte ensembles hebben de locatie bezocht en hebben een programma samengesteld in functie van de akoestische kwaliteiten, de uitstraling en de geschiedenis van het gebouw.

We starten op 22 oktober 2023 om 16 uur in Brussel met een bezoek aan de Gare Maritime, een immens renovatieproject van het grootste Europese goederenstation van zijn tijd door het architectenbureau Neutelings Riedijk.

Na een toelichting door de architecten over hun project, zal het Ensemble Mendelssohn ons vergasten om drie wereldcreaties voor pianokwintet van de componisten Stéphane Orlando, Adrien Tsilogiannis en Talia Amar.

Het Ensemble Mendelssohn, opgericht in 2002, concentreert zijn activiteiten rond de rijke maar vaak onontgonnen strijkkwintetten en sextettenliteratuur, met of zonder piano, en werkt ook samen met gastmusici. In bijna 20 jaar hebben ze maar liefst 70 kwintetten en sextetten uitgevoerd, evenals enkele septetten.

Een belangrijk onderdeel van de activiteiten van ensemble Mendelssohn is ook de ontwikkeling van het repertoire voor kwintetten en sextetten met gerenommeerde componisten of componisten van de nieuwe generatie, om deze vormen van kamermuziek in de hedendaagse muziek te promoten.

Het Ensemble Mendelssohn concerteert en toert geregeld in Japan en Turkije. Ze zijn graag geziene gasten op Europese podia en internationale festivals.

Het ensemble bestaat uit:

Daniel Rubenstein, viool

Sophie Ackermann, viool

Gergely Kota, altviool

Johannes Burghoff, cello

Alessandro Cervino, piano

Jan Moens van Bureau Bouwtechniek is de spreker op het concert van 22 oktober.

Zijn bureau is gekend als een technisch ontwerp- en adviesbureau dat gerenommeerde binnen- en buitenlandse architecten bijstaat in het ontwerp en de realisatie van grootse bouwprojecten in Vlaanderen. Al meer dan 30 jaar is Jan Moens betrokken bij de diverse ontwikkelingen op de site van Tour & Taxis in Brussel. Een recent pronkstuk op de site vormt de veelgeprezen Gare Maritime, ontworpen door Willem-Jan Neutelings en Bureau Bouwtechniek. Als uitvoerend architect heeft Jan Moens hier het ontwerp- en denkproces van bij aanvang gevolgd en begeleid. Hij kan met veel passie vertellen over de cruciale ontwerpbeslissing, de ‘macht van de grote getallen’ en de technische uitvoering van het project.

Praktisch :
Wanneer? Zondag 22 oktober om 16  uur.
Waar? Gare Maritime (Tour&Taxis), Picardstraat 9, 1080 Brussel.
Tickets € 25,00
KOOP TICKETS