Klassiek & Architectuur: Leeszaal Boekentoren Gent

Posted by on aug 17, 2021 in | No Comments

Tel nr. Event: 034491687

  • Event
    14 november 2021
    16:00 - 17:30

Tickets kosten 20 euro.

Bestel tickets

 

Met Klassiek & Architectuur brengt Orfeoproducties in samenwerking met Netwerk Architecten Vlaanderen, het Vlaams Architectuurinstituut en het Festival van de Architectuur twee hedendaagse kunstbelevingen samen.

4 bijzondere gebouwen of sites met een vernieuwende architecturale waarde worden in de kijker gezet en vormen het decor voor een hedendaags klassiek concert. Nieuwe gebouwen en schitterende renovatieprojecten komen aan de beurt.

Op 14 november komt de recent volledig gerenoveerde Boekentoren in Gent aan de beurt met een concert van pianist Daan Vandewalle, die muziek brengt van Webern en Lang. Jolien Naeyaert van architecten Robbrecht en Daem geeft toelichting.

Daan Van de Walle is gespecialiseerd in de hedendaagse Amerikaanse pianoliteratuur en geeft wereldwijd concerten en lezingen gewijd aan de Amerikaanse muziek.
Hij vertolkt vandaag voornamelijk 20ste-eeuwse muziek, waarbij hij het virtuoze repertoire niet schuwt.
Vandewalle is fellow van de Belgisch-Amerikaanse Educational Foundation en is piano docent aan het Conservatorium te Gent in België.

Programma:

ANTON WEBERN:       Variationen op. 27.  (1936)

  • sehr mässig
  • sehr schnell
  • ruhig fliessend

BERNHARD LANG:       Monadologie XXXVI ‘’Chopin’’-12 Etuden (2017-2020)

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is misschien wel de centrale plaats die als geen ander het decor is geweest voor de ontwikkeling van de muziek en dit zeker sedert de 18de eeuw.

Zo kreeg de eerste Weense school (Haydn Mozart Beethoven) een vervolg in de 19de eeuw met Schubert, Bruckner en Brahms om dan aanleiding te geven voor de 2de weense school met als hoofdfiguren Schonberg en zijn leerlingen.  Het werk van 1 van dei leerlingen, Anton Webern is als geen ander verbonden met de nieuwe muziek in de 20ste eeuw. Het strikt dodekafonische opus 27, de Variationen voor piano is een van de iconische werken, vrij weinig gespeeld binnen het ‘’klassieke concertcircuit’’, alhoewel ondermeer Glen Giould en Maurizio Pollini het regelmatig in hun programma’s opnamen.

De Gentse boekentoren  van Henry Vandevelde ,dat als art deco monument op meer dan 1 manier is verbonden met de modernistische Bauhaus-architectuur, is een ideale omgeving om dit werk van Webern te brengen. Zowel de Boekentoren als het dodekafonische geconcentreerde en geabstraheerde werk van Webern  dateren uit het interbellum van de jaren 30 en zijn volgens gelijklopende esthetische principes gemaakt.

Een werk van Webern dat overigens een cruciale rol heeft gespeeld als wegbereider van de modernistische muzikale ethetiek na WO2

 

Wenen blijft echter zijn rol spelen als motor van muzikale ontwikkelingen. Zo wordt tegenwoordig soms gesproken van een 3de Weense School.

De Oostenrijkse componist Bernhard Lang werkt en woont in Wenen en is de laatste jaren uitgegroeid tot 1 van de meest toonaangevende componisten ter wereld. Zijn beroemd gebruik van muzikale Loops laten hem toe om een intense dialoog aan te gaan met de muziekgeschiedenis van het verleden, de ontwikkelingen van het heden,zowel in de gecomponeerde muziek als in allerlei populaire of geimproviseerde genres. In 2017 richtte hij zijn blik op wat hijzel f nomet ‘’the Golden Age of the piano’’. De 12 studies zijn geênt op het werk van Chopin, de beroemde studies opus 10. Die opus 10 studies waren een mijlpaar in het pianorepertoire en behoren nog steeds to het verplichte curriculum van elke professionele opleiding in het hoger muziekonderwijs,overal ter wereld. Lang gebruikt dit materiaal en onderwerpt het aan allerlei compositorische technieken zoals spectrale harmonische verwerking, repetitieve loops, metrische differentiatie etc zodat een totaal nieuwe inhoud ontstaat. Deze inhoud is zowel bevrijdend als persoonlijk. De muziek werkt op verschillende niveau’s: de inhoud van Chopin wordt gewijzigd maar ook ontstaat er een blik op een ook voor Lang persoonlijke fase in zijn eigen pianistieke ontwikkeling als jonge man aan het conservatorium: het steeds herhalen van passages uit Chopin’s etudes ‘wordt’ het verhaal, terwijl het zich ontwikkelende compositorische denken ook retro-actief in ‘’beeld’’ wordt gebracht.

Bernhard Lang’s studies voor piano werden aan Dan Vandewalle opgedragen en door hem in wereldpremiere gebracht in het nieuwe muziekfestival Transit in Leuven in 2020

 

locatie  

Adres
rozier 9, Gent, 9000, Belgium

Beschrijving:

De vierde toren van Gent staat symbool voor wijsheid en kennis: hier rusten 3 miljoen boeken, tijdschriften, kaarten en manuscripten. Net als andere universiteiten koestert de UGent haar centrale bibliotheek als een symbolisch en geografisch brandpunt. De bibliotheek is namelijk het meest gebruikte – virtuele en reële – portaal van de universiteit, met een collectie die openstaat voor elke bezoeker.