Jos Van Immerseel : De jonge Beethoven

Posted by on jan 30, 2024 in | No Comments

Tel nr. Event: 034491687

  • Concert
     29 februari 2024
     08:15 - 21:45

Als één van de pioniers van de historische uitvoeringspraktijk in Vlaanderen behoeft Jos van Immerseel nog weinig introductie. Naast bespeler van historische klavierinstrumenten is hij onderzoeker, verzamelaar, docent en dirigent. Muziek in haar vele facetten staat centraal in zijn werk en leven. Tegenwoordig is van Immerseel terug vaker op het podium te zien als solist en kamermusicus, voornamelijk op instrumenten uit zijn eigen collectie.

Zijn meest recente piano solo opname is “Piano works of the young Beethoven” (Alpha, 2020). Hij treedt geregeld op solo, in kamermuziekverband en als dirigent en solist met Anima Eterna Brugge. In de komende maanden staat de opname van een driedubbel CD met Franse klavecimbelmuziek gepland (release 2023 Channel Classics / Outhere).

van Immerseel bezit een unieke collectie historische klavierinstrumenten, die hem vergezellen bij zijn concerten en CD-opnames. Jos van Immerseel streeft er steeds naar om de muziek uit te voeren op de instrumenten die de componisten in hun tijd kenden en die hen inspireerden tot het schrijven van hun composities.

Zijn programma-aanbod gaat van 18e eeuwse klavecimbelmuziek, over Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, tot Debussy, Gershwin, Bartok, e.a. op klavieren van bouwers als Clarke, Tröndlin, Erard, Bechstein.

Met kamermuziekpartners als Thomas Bauer (bariton) brengt hij de Liedcycli van Schubert, met Midori Seiler stelt hij vioolsonates van Mozart, Beethoven en Schubert voor, en met pianiste Ayako Ito werk voor piano vierhandig van Schubert en werken voor twee piano’s van onder meer Debussy, Lutoslawski, Saint-Saëns en Poulenc.

In 2010 ontving hij de Muziekfeestprijs van de stad Bremen, gevolgd door de Klara Carrièreprijs in 2018. Door de voormalig Vice-Voorzitter van de Vlaamse Regering en de Vlaamse Minister van Cultuur Sven Gatz werd hij onderscheiden met de hoogste onderscheiding voor zijn levenswerk ten dienste van de klassieke muziek in Vlaanderen.

Voor dit programma kruipt hij in de huid van de jonge Beethoven en speelt hij sonates en ander klavierwerk uit het programma ‘Piano works of the young Beethoven’ (2019, Alpha-Classics). Hij speelt op zijn eigen instrument, een Christopher Clarcke Hammerflügel, 1988, Cluny

FS Anton Walter, ca. 1800, Wenen

Programma:

Sonate nr. 10 in G, ,opus 14/2 – 1799

Allegro – Andante -Scherzo, Allegro assai

onate nr 14 in cis,  opus 27/2 – 1802

Adagio sostenuto –  Allegretto – Presto agitato

Sonate nr. 18 in Es, opus 31/3 – 1802

Allegro – Scherzo, allegro vivace -Meneutto, moderato e grazioso – Presto con fuoco

locatie  

Locatie website:

Adres
Gemeenteplein, Kontich, 2550, Belgium

Beschrijving:

sint martinuskerk