DUO CALVADORE: Horta Project

Posted by on jan 5, 2023 in | No Comments
 • concert
  16 februari 2023
  08:15 - 22:15

TICKETS

Naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag van het overlijden van architect Victor Horta, bezieler van de Brusselse Art Nouveau,  sloegen Arno Bornkamp, saxofonist, en Jan Lust, pianist, de handen in elkaar en bouwden ze een recital-programma op rond de figuur Horta.

Zij gaven de gerenommeerde Vlaamse componist Piet Swerts de opdracht een suite voor altsaxofoon en piano te componeren, geïnspireerd op één van de uniekste creaties van Horta, het Hôtel van Eetvelde uit 1895. Daarnaast brengen Arno en Jan ook het prachtige ‘Prélude à l’après-midi d’un faune’ van Claude Debussy en werk van vrienden en tijdgenoten van Victor Horta, zoals Joseph Ryelandt en Joseph Jongen. Tot slot hoor je een bewerking voor saxofoon en piano van de vioolsonate van César Franck, één van de grote muzikale architecten uit deze periode. Stuk voor stuk muzikaal-architecturale meesterwerken!

Het ‘Duo Calvadoré’ bestaat uit de Nederlandse saxofonist Arno Bornkamp en de Vlaamse pianist Jan Lust. Zij hebben elkaar ontmoet tijdens de projecten van het in Brugge zetelende orkest ‘Anima Eterna’. Zij herkenden een muzikale en artistiek-inhoudelijke bevlogenheid bij elkaar en besloten te gaan samenwerken als duo. Het ‘Horta-project’ is de eerste vrucht van deze samenwerking.

Horta-project

Alle in dit programma vertegenwoordigde componisten zijn geboren in wat we nu als Belgisch grondgebied beschouwen. Een centrale plaats in het programma wordt ingenomen door een nieuw werk van Piet Swerts. Het Duo Calvadoré heeft aan deze gerenommeerde Vlaamse componist de opdracht gegeven een Suite voor altsaxofoon en piano te componeren geïnspireerd op een van de uniekste gebouwen van Horta, het ‘Hôtel van Eetvelde’ uit 1895. Deze ‘Horta-Suite’ beschrijft eigenlijk als het ware een rondgang door dit prachtige gebouw in Brussel en ademt ook de sfeer van het ‘Fin de Siècle’ van de 19e eeuw.

De ‘Horta-Suite’ wordt voorafgegaan door 2 werken uit dat Fin de Siècle: allereerst de oorspronkelijk voor hobo geschreven ‘Sonatine’ voor sopraansax en piano van Ryelandt (afkomstig uit Brugge) en vervolgens de ‘Méditation’ van de in Luik geboren Joseph Jongen: die schreef dit werk oorspronkelijk voor althobo en piano, maar voorzag het van een autorisatie voor altsaxofoon. Bornkamp zal het werk uitvoeren op de zeldzame ‘mezzosopraansaxofoon’, die evenals de althobo in F is gestemd is en qua klank daarmee grote gelijkenis vertoont. Jongen heeft zijn Méditation aan Ryelandt opgedragen.

De eveneens in Luik geboren Franck was één van de grote muzikale architecten van het einde van de 19e eeuw. Het majestueuze slot van dit recital wordt gevormd door zijn ‘Sonate voor viool en piano’ van Cesar Franck in Bornkamp’s transcriptie voor altsaxofoon en piano. Franck componeerde het werk in 1886 als huwelijksgeschenk aan de vermaarde Belgische violist Eugène Ysaÿe. Mede door zijn cyclische vorm staat deze compositie bekend als een muziek-architecturaal meesterwerk.

 Programma

Claude Debussy (1862-1918) –  Prélude à l’après-midi d’un faune (1894)

Joseph Ryelandt (1870-1965)   -Sonate opus 28 voor sopraansaxofoon (oorspr. hobo) en piano (1899)

 1.          Allegretto
 2.           Aria
 3.          Rondo

Joseph Jongen (1873—1953) -Méditation opus 21 voor saxofoon (of althobo) en piano (1901) opgedragen aan Joseph Ryelandt

Piet Swerts (1960) -Horta Suite (2018) voor altsaxofoon en piano                             geïnspireerd op Victor Horta’s Hotel van Eetvelde te Brussel.

Theme, Marguerite – berceuse, Julia Carlsson, Finale

Cesar Franck (1822-1890)     -Sonate voor altsaxofoon (oorspr. viool) en piano (opgedragen aan Eugène Ysaye)

 1.        Allegretto ben moderato
 2.        Allegro
 3.        Recitativo-Fantasia, ben moderato
 4.        Allegretto poco mosso

 

Duo Calvadoré

Arno Bornkamp- saxofoons

Jan Lust            -piano

VIDEO

 

locatie  

Telefoon locatie 03/4441717

Locatie website:

Adres
heilig kruisstraat 2, Mortsel, 2640, Belgium

Beschrijving:

Heilig Kruisstraat 2
2640 Mortsel

 

Mark Liebrecht schouwburg in Mortsel is een schouwburg met 400 plaatsen en 2 vergaderzalen . Het cultureel centrum is een gemeenschapscentrum en heeft als basisopdrachten cultuurspreiding, cultuurparticipatie en gemeenschapsvorming.