Collectif Arsys in de Heilig Kruiskerk te Mortsel op 30 november 2023

Posted by on nov 4, 2023 in | No Comments
Details Prijs Aantal:
TicketToon details + €16.00 (EUR)   Startdatum verkoop
30 november 2023
  •  4 december 2023
     08:00 - 17:00

Het Collectif Arsys : “De finesse van het strijkkwartet, de expressie van de menselijke stem, het vuur van de saxofoon”

Gedreven door een gezamenlijke passie voor kamermuziek ontstond in 2013 het Collectif Arsys. Dit ensemble met wisselende bezetting is gedreven door de ambitie om een origineel, sterk uiteenlopend repertoire te verkennen. De leden maken deel uit van de muziekkapellen van de Belgische defensie en/of doceren aan kunstacademies en conservatoria.

Naast de vorming door Guy Danel (oprichtend lid van Quatuor Danel), Igor Semenoff (Ictus) en Élisabeth Deletaille (Uyttenhove) hebben verschillende masterclasses ervoor gezorgd dat het ensemble kon meegenieten van de vakkennis en de goede raad van mensen zoals Josef Kluson (Prazak Quartet), France Springuel (Orpheus instituut) en Gilles Tressos (Quatuor Habanera).

Als eerste ensemble in residence van het Conservatoire Royal de Bruxelles nam het Collectif Arsys deel aan de tournée van Jeunesses Musicals Belges van 2014 tot 2015. Het bracht toen voor een jong publiek de voorstelling “Le Grenier d’Adolphe Sax”. Hierin werden 4 jonge saxofonist opgevoerd en hun muzikale zoektocht naar verloren schatten in de kelder van de beroemde Belgische uitvinder.

In 2017 kwam het album “Tango Sensations” uit, het resultaat van een samenwerking met de Belgische bandoneonist Daniel Gruselle, rond het gelijknamige werk van Astor Piazzolla. Gepassioneerd door transcriptie – of het nu klavierrepertoire (Bach, Stravinsky) of strijkkwartet is (Dvorak, Mendelssohn, Shostakovich, enz.) – houden de musici ervan nieuwe perspectieven te bieden op het œuvre. Ze vertrekken hierbij altijd vanuit een onbevangen, eerlijke interpretatie, ontstaan uit een onderzoek rond de mogelijkheden van het eigen instrument..

Het Collectif Arsys speelde al in gerenommeerde zalen zoals Bozar, Kulturzentrum Triangel in Sankt-Vith, CC Le Senghor in Etterbeek, Kunstencentrum Flagey, Amuz in Antwerpen, het Palais des Beaux-Arts in Charleroi…

TICKETS

Het programma: Tango sensations

Nadia Boulanger had het, toen ze zich uitsprak over Astor Piazzolla, uitdrukkelijk voorspeld dat hij de Bartók van zijn land zou worden. Zijn unieke scheppingsdrang manifesteert zich bij de herinterpretatie van het œuvre van deze grote meester. Diezelfde energie is te vinden bij een aantal jonge musici die, met een klassieke achtergrond, de brug slaan tussen traditie en innovatie. Hier nemen Gerardo Jerez Le Cam en Alejandro Schwarz ons mee naar een universum vol contrasterende gevoelens. Ze roepen de geuren en de stemmingen op van hun geboorteland Argentinië, de bruisende sfeer van Buenos Aires, en soms vinden ze de inspiratie ver van huis. Een alchemie ontstaat tussen de saxofoons en de bandoneon.

Met Daniel Gruselle – bandoneon en accordeon

Programma:

Astor Piazzolla 1921-1992 

– Adios Nonino

– Five Tango Sensations

I – Asleep

II – Loving

III – Anxiety

IV – Despertar

V – Fear

– Oblivion

– Michelangelo 70

(Arrangementen Jérémie David)

Alejandro Schwarz b.1969 (creatie)

– Alquimia

Gerardo Jerez Le Cam b.1963 (creaties)

– Jugada Intima

– Espejadas

Bis: Fugata – Astor PIAZZOLLA

locatie  

Adres
Heilig Kruisstraat, Mortsel, B2640