Ondanks de strenge corona maatregelen hebben toch meer dan 400 mensen de tentoonstelling en de performances bezocht. We ontvingen vele lovende en enthousiaste reacties!

Onze fotograaf Marc Wellens heeft een mooi overzicht van de tentoonstelling gemaakt, dat te bekijken is via youtube:

https://youtu.be/T5vzL2NkFYo .

Nogmaals een hartelijke gelukwens en fijne dankwoorden aan de deelnemende kunstenaars!

 

Dance the world!

Een groepstentoonstelling met als thema ‘dans’ met video’s, foto’s en performances met Nathalie Vanheule (video en performance), Marie-Jo Lafontaine (video),  Marc Wellens (fotografie), Judith Clijsters (performance) en Kaori Ishiguro (video en performance).

Tentoonstelling in KNSTWRK @ Fort 5, Vestinglaan 55 te Edegem van 13 tot 16 en van 22 tot 24 mei 2021.

Open op donderdag 13 mei (Hemelvaart), vrijdag 14 mei, zaterdag en zondag 15 en 16 mei en zaterdag, zondag en maandag 22,23 en 24 mei (Pinksterweekend en dag van het park) telkens van 11 tot 17 uur.

Toegang gratis, registratie verplicht. Programma is uiteraard afhankelijk van de coronamaatregelen op 13 mei. Volg deze pagina voor verdere praktische details.

Via deze link kan je reserveren voor een tijdslot van 30 minuten:  https://bookwhen.com/dancetheworld.

Deelnemende kunstenaars:

Marie-Jo Lafontaine (Antwerpen 1950) is een Belgische beeldend kunstenares, fotografe en videokunstenares. Ze woont en werkt in Brussel maar bouwde een indrukwekkende internationaal carrière uit. Ze werd geselecteerd voor Documenta in Kassel en was cultureel ambassadeur voor Vlaanderen.  Recent stelde ze tentoon in Antwerpen, Brussel, Zurich, Dublin, Parijs…

www.marie-jo-lafontaine.com

 

Videoproject Dance the World. (2008)

 

Nathalie Vanheule (Poperinge 1980) leeft en werkt in Kortrijk en Parijs. Nathalie Vanheule is een veelzijdig hedendaagse Belgische kunstenaar met onder meer tekeningen, installaties, videokunst en performances.

 

Video-installatie ‘Color of water’ en ‘Burning eyes’. De performance ‘The Starting Point’.  heeft plaats op zondag 16 mei om 15 uur. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht via volgende link:

https://bookwhen.com/starting-point.

 

www.nathalievanheule.be

 

Kaori Ishiguro (Japan, 1991) begon op jonge leeftijd met het beoefenen van moderne dans en ballet in Japan. Nadat ze afstuderde aan de Japan Women’s College of Physical Education verhuisde ze in 2016 naar België om er hedendaagse dans te studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze in 2019 afstudeerde.

 

Haar artistieke praktijk begon met het bevragen van haar positie als danseres, weg van dansgezelschappen en de focus op techniek. Ze zoekt naar een nieuwe bewegingstaal, gebaseerd op meer eenvoudige, menselijke bewegingen, met herhaling en kleine veranderingen. Ze onderzoekt hoe ze de grens tussen toeschouwers en performers kan doorbreken/verleggen, niet op een voor de hand liggende manier van interactieve voorstellingen, maar eerder om een gedeeld gevoel te creëren van in het hier en nu te zijn, op hetzelfde moment. Ze vindt het belangrijk dat we opnieuw erkennen dat we ons allemaal in hetzelfde ‘ene’ moment bevinden en probeert vanaf dat moment de nadruk te leggen op de realiteit van ‘hier en nu’. Haar werk bestaat uit meeslepende stukken die onderzoeken hoe het publiek zich geleidelijk aan bewust kan worden van hun onderlinge verstrengeling. Door naar de anderen te kijken, kunnen ze zichzelf erkennen.

 

HACHŌ  is een dansperformance met Anton Lambert (elektronische muziek).

 

 

Judith Clijsters (1986) 

You and me, anytime, anywhere

Met deze DIY (Do It Yourself) voorstelling beleef je 50 minuten plezier met vier. Motiveer je vrienden of familieleden om op locatie in Fort 5 in actie te schieten. Met elk een koptelefoon, 4 stoelen en wat schrijfgerief kan deze voorstelling op veilig wijze doorgaan. Deze DIY-voorstelling is voor iedereen vanaf 10+ en is fysiek zeer toegankelijk. Let wel op: je moet met 4 zijn!

Voorstellingen zondag op 16 mei om 12:30 u., 13.45 u., 15.00 u. en 16:15 u. Inschrijven is gratis, maar verplicht via de link: https://bookwhen.com/nl/nl-youandme

Judith Clijsters verhuisde na haar studie aan de Northern School of Contemporary Dance en een tournee met het Phoenix Dance Theatre in het Verenigd Koninkrijk, in 2010 terug naar België (Antwerpen). Ze voltooide een cursus als podiumtechnicus (Sabbattini – DeSingel) om haar kennis te vergroten als producer en om haar passie voor bewegende lichamen te blijven delen. Door te performen, samen te werken, te creëren en les te geven, blijft ze geïnspireerd om door beweging te blijven groeien. Haar werk als choreograaf wordt ondersteund door de Werkplaats in C-mine cultuurcentrum / C-TAKT (Bored To Death, Dagbreek, Same Self Defined 28 jaar later, ..), Makershuis Tilburg en DansBrabant. Ze vindt het ook leuk om met en voor semi-professionals, jeugdgroepen of amateurs te creëren. In deze context trad ze onlangs toe tot Passerelle, Platform voor jonge dans, als artistiek coördinator om projecten op te zetten in Antwerpen en Limburg. Als danser in de UK beoefende ze yoga dagelijks. Freelance werken maakte het nog belangrijker om lichaam en geest in balans te houden en klaar te maken tijdens extreem drukke of rustigere perioden in het veld. Judith is docente aan de Ap-Hogeschool, Antwerpen en een gecertificeerde Vinyasa yoga- en Yin yogadocent en maakt deel uit van het team van Antwerp Yoga and Yoga Pili.

In haar performance ‘You en me anytime anywhere’ betrekt ze de toeschouwer in de creatie van poëzie.

 

Marc Wellens woont in Edegem, is als niet-professioneel fotograaf lid van een fotogroep en

al een aantal jaren gepassioneerd bezig met dansfotografie. In 2021 – 2022 reist zijn fototentoonstelling ‘THE END’ rond in 18 culturele centra van Vlaanderen.De uitdaging voor het fotoproject ‘THE END’ is om een dansvoorstelling van 20 minuten samen te vatten in 15 beelden. ‘THE END’ werd in 2018 uitgevoerd door de afstuderende dansers van het Koninklijk

Conservatorium Antwerpen onder leiding van choreograaf Jos Baker.

 

Hedendaagse dans… beweging – emotie – expressie. 

In eerste instantie is dans beweging, wat niet eenvoudig is om weer te geven in een foto. Maar tegelijk is het ook boeiend om de emoties en expressies vast te leggen.

Al deze aspecten komen aan bod in deze tentoonstelling.